Γεωργία

Η κατά κύριο λόγο μικρής ένταση γεωργία στην Κύπρο, καθιστά το νησί ένα ελκυστικό τόπο για τα πουλιά. Η εντατικοποίηση της γεωργίας στην Ευρώπη έχει καταστροφικές συνέπειες για τα πουλιά γεωργικών περιοχών. Ο Πτηνολογικός προωθεί μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων που να διασφαλίζουν ότι οι τοπικές γεωργικές πρακτικές είναι φιλικές προς τη φύση.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία άσκησης πολιτικής εντός και εκτός Ευρώπης, καθώς αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της (γύρω στο 40%). Επομένως, οι πολιτικές που προωθούνται μέσω της ΚΑΠ έχουν αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος μας.

Οι γεωργοί είναι στην πράξη οι πιο σημαντικοί διαχειριστές του περιβάλλοντος και της φύσης στην Ευρώπη, και ο τρόπος που διαχειρίζονται τη γη μας επηρεάζει όλους. Εκτός από τα γεωργικά προϊόντα που παράγει, η «βιώσιμη» γεωργία προσφέρει στην κοινωνία και «κοινά αγαθά», όπως καθαρό νερό, υγιή οικοσυστήματα, βιοποικιλότητα, ελκυστικά τοπία και ζωντανές αγροτικές κοινότητες, τα οποία και δεν ανταμείβονται από την αγορά.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι δημόσιες δαπάνες χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν το δημόσιο όφελος και όχι τα οποιαδήποτε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται η αγροτική ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας και αναβαθμίζοντας τις κοινωφελείς υπηρεσίες που παρέχει, υποστηρίζοντας την μετάβαση από μια γεωργία εντατικοποίησης της παραγωγής σε μια βιώσιμη γεωργία, βασιζόμενη στις πιο κάτω βασικές αρχές: 
  • Δημόσιο χρήμα για δημόσια αγαθά
  • Υποστήριξη στους μικρούς καλλιεργητές και τις αγροτικές κοινότητες
  • Προώθηση βιώσιμων μεθόδων παράγωγης
  • Επιπρόσθετη και αναβαθμισμένη υποστήριξη στους καλλιεργητές που προάγουν περισσότερες κοινωφελείς υπηρεσίες και αναλαμβάνουν επιπρόσθετες δράσεις για την βιοποικιλότητα, της κλιματικές αλλαγές κλπ  
 

Για περισσότερες πληροφορίες:
  • Το Όραμα μας για μια καινούργια Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ – Διαβάστε εδώ
  • Οι προτάσεις μας για βιώσιμη γεωργία στην Κύπρο – Διαβάστε εδώ
  • The Truth behind the CAP: 13 reasons for green reform – Διαβάστε εδω (Μόνο Αγγλικά)

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: