Παράνομη παγίδευση πουλιών στην Κύπρο

Η παράνομη παγίδευση πουλιών με δίχτυα και ξόβεργα είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο. Η πρακτική είναι μη-επιλεκτική και μεγάλης κλίμακας και συμβάλλει στην οικολογική καταστροφή της κοινής μας κληρονομιάς και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Η εκστρατεία ενάντια στην παράνομη θανάτωση πουλιών είναι μια από τις βασικές, μακροπρόθεσμες δράσεις του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, αφού αποτελεί ένα σοβαρό και επίμονο πρόβλημα στην Κύπρο. Οι δραστηριότητες του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες: συστηματική παρακολούθηση, άσκηση πολιτικής πίεσης και δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης (για να μάθετε περισσότερα για κάθε κατηγορία, παρακαλώ επιλέξτε το σχετικό εικονίδιο πιο κάτω).

Η παγίδευση πουλιών είναι μια παράνομη, μη-επιλεκτική και απάνθρωπη πρακτική η οποία γίνεται στην Κύπρο. Πρόκειται για την αδιάκριτη και μαζικής κλίμακας θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων πουλιών κάθε χρόνο, με τη χειρότερη χρονιά, από την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησης μας, να είναι το 2014 όπου εκτιμάται ότι θανατώθηκαν 2,5 εκατομμύρια πουλιά. Από διάφορες πηγές υπάρχουν 157 επιβεβαιωμένα είδη που επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση στην Κύπρο, ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερος. 82 από τα 157 είδη είναι καταγραμμένα ως είδη προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία για τα Πουλιά και / ή το BirdLife International. Συνολικά έχουν καταγραφεί 400 διαφορετικά είδη πουλιών στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 280 απαντούν τακτικά.

Ιστορικά, τα παγιδευμένα πουλιά αποτελούσαν συμπλήρωμα διατροφής για τους κυρίως φτωχούς κατοίκους που ζούσαν από τη γη. Η πρακτική της παράνομης παγίδευσης πουλιών έχει καταγραφεί σε ιστορικά έγγραφα από τον Μεσαίωνα και ακόμη πιο παλιά. Η παράνομη παγίδευση, όπως γίνεται στην Κύπρο σήμερα, με τη χρήση διχτύων και ηχομιμητικών συσκευών, δεν έχει καμία σχέση με την ‘παραδοσιακή’ πρακτική, η οποία τονίζεται ότι ήταν επίσης μη-επιλεκτικής φύσης. Σήμερα, η παράνομη παγίδευση πουλιών είναι ευρέως διαδεδομένη και εκτενής, γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, οδηγώντας στη μαζική θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστευτικών και διαχειμάζοντων πουλιών. Η παράνομη παγίδευση κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο (κύρια περίοδος παγίδευσης) έχει ως κύριο στόχο την παγίδευση και κατανάλωση αμπελοπουλιών (Sylvia atricapilla). Ωστόσο, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται ως γενικός όρος ή ως συλλογική ονομασία η οποία περιλαμβάνει 40 διαφορετικά είδη μικροπουλιών τα οποία παγιδεύονται στα ξόβεργα και στα δίκτυα. Κατά το χειμώνα γίνεται επίσης εκτενής παράνομη παγίδευση, με στόχο κυρίως τη σύλληψη και κατανάλωση της Τζίηκλας (Turdus philomelos).
 
Το κύριο μήνυμα που θέλει να περάσει ο Πτηνολογικός είναι ότι η παγίδευση πουλιών είναι μια παράνομη, μη-επιλεκτική και βάναυση πρακτική η οποία ακόμα χρησιμοποιείται ευρέως στην Κύπρο και η οποία αποτελεί μια μαζική και αδιάκριτη σφαγή χιλιάδων πουλιών σε περισσότερα από 157 διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων και πολλών απειλούμενων ειδών. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παράνομη παγίδευση πουλιών θα σταματήσει μόνο με την υιοθέτηση και εφαρμογή μιας προσέγγισης ‘μηδενικής ανοχής’ και ο Πτηνολογικός υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την υλοποίηση αυτού του στόχου.
 
 
 

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 

Σχετικές Ειδήσεις

Πρόστιμο-χάδι για την παράνομη θανάτωση αποδημητικών πουλιών με τις ευλογίες της Βουλής
Τσουχτερά πρόστιμα μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας σε διαβόητη τοποθεσία παγίδευσης πουλιών
Κίνδυνος επιπλέον χαλάρωσης του νόμου για την παράνομη παγίδευση

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: