Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 9250 km2. Η θέση της είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πουλιά καθώς βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Μεσογείου. Με την Αφρική στα νότια της, την Τουρκία και την κεντρική Ευρώπη στα βόρεια και την Συρία και Μέση Ανατολή στα ανατολικά, η Κύπρος αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά που χρησιμοποιούν το νησί δύο φορές το χρόνο καθώς ταξιδεύουν μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ευρασίας. 

Πάνω από 200 είδη περνούν από την Κύπρο κατά την μετανάστευσή τους ενώ τα μόνιμα φωλεάζοντα είδη είναι χαμηλά σε αριθμό, με περίπου 60 κοινά φωλεάζοντα είδη και άλλα 30 περίπου μεταναστευτικά που φωλιάζουν στην Κύπρο. Ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός πουλιών στην Κύπρο είναι περίπου 400 είδη. Το αριθμός των πουλιών που διέρχονται από την Κύπρο κατά τη διάρκεια της αποδημίας την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι εντυπωσιακός καθώς εκατομμύρια πουλιά περνούν από το νησί.
 
  

Η Κύπρος φιλοξενεί δύο είδη ενδημικών ειδών που δεν φωλιάζουν πουθενά αλλού στον κόσμο, τη ΣκαλιφούρταOenanthe cypriaca, και τον ΤρυπομάζηSylvia melanothorax.

Εκτός από τα δύο ενδημικά είδη, υπάρχουν και τέσσερα ενδημικά υποείδη τα οποία βρίσκονται κυρίως στα δάση του Τρόοδους. Αυτά είναι το ΘουπίOtus scops cyprius, ο ΠέμπετσοςParus ater cypriotes, ο ΔεντροβάτηςCerthia brachydactyla dorotheae, και η ΚίσσαGarrulus glandarius glaszneri.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: