Βοηθώντας τα πουλιά του κήπου μας

Μερικές φορές, η συνειδητοποίηση και μόνο ότι τα πουλιά τα οποία κελαηδούν τώρα ξέγνοιαστα στην αυλή μας ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από ξηρά και θάλασσα πριν φτάσουν εδώ, είναι αρκετή για να μας κάνει να παρατηρούμε αυτά τα μικρά φτερωτά πλάσματα με δέος και θαυμασμό.

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε αυτά τα πουλιά με τα οποία μοιραζόμαστε την πόλη μας, δέστε τις πιο κάτω εύκολες συμβουλές:


Δώστε τους νερό: Το νερό είναι εξίσου σημαντικό για τα πουλιά όσο το φαγητό, ειδικά στην Κύπρο! Τα πουλιά χρειάζονται να κάνουν μπάνιο συχνά, αφού τα καθαρά πούπουλα προσφέρουν καλύτερη μόνωση από τα λερωμένα και τα πουλιά δεν μπορούν να πετάξουν με λερωμένα φτερά. Οι ποτίστρες πρέπει να είναι ρηχές (περίπου 5 εκ) και να τοποθετούνται κάπου που δεν έχουν πρόσβαση οι θηρευτές (τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από θέση όπου μπορεί να κρύβεται θηρευτής), όπως οι γάτες. Θα πρέπει επίσης να μην βρίσκονται κοντά σε θάμνους ή δέντρα καθώς τα πουλιά δεν θα τις πλησιάσουν από φόβο για θηρευτές.

Δώστε τους λάσπη: Η λάσπη είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή φωλιάς, ειδικά για τα Χελιδόνια και τα Ασπροχελίδονα. Η ανομβρία μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική επιτυχία αυτών των πουλιών τα οποία θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν λάσπη για τη φωλιά τους. Αν έχετε χώμα στον κήπο σας ή έξω από την πόρτα σας, μπορείτε να κρατάτε ένα μικρό κομμάτι υγρό ώστε να έχει λάσπη, καθώς αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα πουλιά να βρουν τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή ή την επισκευή της φωλιάς τους. Όσο πιο εκτεθειμένο είναι αυτό το κομμάτι τόσο το καλύτερο καθώς τα πουλιά δεν θα πλησιάσουν κλειστές περιοχές από φόβο για θηρευτές.

Προστατέψτε τις υφιστάμενες φωλιές: Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι φωλιές των Χελιδονιών και των Ασπροχελίδονων στα σπίτια τους είναι κάτι βρώμικο και μπελάς. Αντί να χαλάσετε τις φωλιές τους, που έτσι κι αλλιώς είναι παράνομο, μπορείτε να βάλετε ένα μικρό χαρτόνι από κάτω για να μαζεύει τα περιττώματα ή αν θέλετε να υποστηρίξετε ντόπιους χειροτέχνες μπορείτε να προμηθευτείτε μια ιδιαίτερη κατασκευή, σαν αυτή της φωτογραφίας, παραδοσιακά φτιαγμένη από καλάμια. Επικοινωνήστε με τον Πτηνολογικό στο 22455072 για να μάθετε περισσότερα.
 
Τοποθετήστε μια τεχνητή φωλιά: Τα Πετροχελίδονα βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καταστροφής των χώρων όπου φωλιάζουν τους οποίους χρησιμοποιούσαν εδώ και χρόνια. Οι σύγχρονες τεχνικές οικοδόμησης, οι επισκευές σπιτιών, οι ανακαινίσεις, ακόμη και κατεδαφίσεις, αφαιρούν τις παλιές ρωγμές και σχισμές τις οποίες χρησιμοποιούσαν τα Πετροχελίδονα, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν να φωλιάσουν καθώς αυτά κάθε χρόνο επιστρέφουν στην ίδια φωλιά. Το καλύτερο είναι να αφήσετε χώρο για τα Πετροχελίδονα όταν κάνετε σχέδια για ανακαίνιση (π.χ. μεταξύ των κεραμιδιών) αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε μια τεχνητή φωλιά ψηλά στον τοίχο του σπιτιού σας έτσι ώστε να βοηθήσετε αυτά τα καταπληκτικά πουλιά. Αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας φωλιά, μπορείτε να βρείτε τις προδιαγραφές εδώ.

Κάντε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας φιλικό για τα πουλιά: Όσα πιο πολλά είδη ανθοφόρων φυτών έχετε, τόσα περισσότερα είδη θα τρέφονται από αυτά και θα τα χρησιμοποιούν και τόσα περισσότερα πουλιά θα προσελκύσετε στον κήπο σας! Φυτέψτε ένα δέντρο ή ένα θάμνο για να βοηθήσετε τα πουλιά στο μέλλον. Φυτέψτε ό, τι ταιριάζει στο χώρο σας, ακόμη και ένα αναρριχώμενο φυτό σε γλάστρα στο μπαλκόνι: αν προσφέρει καταφύγιο, χώρο για φώλιασμα ή παράγει φρούτα ή μούρα, σίγουρα μόνο καλό θα κάνει!

Βάλτε αυτοκόλλητα στα παράθυρά σας: Βάλτε αυτοκόλλητα ή χρωματιστές λωρίδες ή κρεμάστε διακοσμητικά στα παράθυρα σας για να εμποδίζει τα πουλιά να συγκρούονται στα παράθυρα.

Τέλος, εάν βρείτε ένα τραυματισμένο πουλί στο έδαφος, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου στο 22455072 για συμβουλές. 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: