Ζωντανή Γη

Το σύστημα τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης είναι προβληματικό. Καταστρέφει το κλίμα και το περιβάλλον, αφανίζει την άγρια φύση, βλάπτει τη δημόσια υγεία και ζημιώνει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες. Και η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από όλα αυτά είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), μια από τις παλαιότερες, ισχυρότερες, πιο πολυσυζητημένες και πιο δαπανηρές πολιτικές της ΕΕ.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (ΚΑΠ), η οποία απορροφάει σχεδόν το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ, αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της μη βιώσιμης γεωργίας στην Ευρώπη, καθώς συνεχίζει να ενθαρρύνει τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων η οποία προκαλεί περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η μη βιώσιμη γεωργία είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη πίσω από την απώλεια βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, προκαλώντας μείωση στους πληθυσμούς πουλιών γεωργικών περιοχών και μελισσών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αγροτικές περιοχές έχουν χάσει πάνω από το 58% των αγροτικών πουλιών και το 24% των ευρωπαϊκών μελισσών απειλούνται με εξαφάνιση, με τεράστιες οικονομικές απώλειες. Η ΚΑΠ επίσης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτικών περιοχών: μεταξύ του 2007 και του 2013, περίπου το 20% των θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα χάθηκαν, θέτοντας όλο και περισσότερους μικρούς γεωργούς εκτός απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτή η μεταρρύθμιση θα αποφασίσει το μέλλον του συστήματος τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης. Στα πλαίσια αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης, το WWF, το BirdLife Europe και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος EEB δημιούργησε το Living Land (Ζωντανή Γη), μια ηλεκτρονική εκστρατεία που ζητούσε μια αγροτική πολιτική της ΕΕ που προστατεύει το κλίμα και το περιβάλλον μας, είναι δίκαιη για τους αγρότες και τους καταναλωτές και συμβάλλει στην υγιή και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. 258.708 άνθρωποι και 600 οργανώσεις και επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τους καταναλωτές, τον τομέα των τροφίμων, τους προμηθευτές πόσιμου νερού και εκείνους που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη, την υγεία και την ευζωία των ζώων υποστήριξαν την εκστρατεία Living Land. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ‘Ζωντανή Γη’ ως μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειάς μας για υποστήριξη της πραγματικά βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, στα πλαίσια μιας ΚΑΠ που να ευνοεί τους μικρούς παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες, και όχι τη ’βιομηχανική’, περιβαλλοντικά καταστροφική γεωργία.

Ένα πιο έξυπνο σύστημα τροφίμων και γεωργίας στην Ευρώπη, όχι μόνο θα ήταν πιο βιώσιμο, πιο υγιές και πιο δίκαιο για όλους, αλλά και θα επωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και της φύσης- διασφαλίζοντας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα το μέλλον μας. Με το όραμα αυτό κατά νου, όλοι συμφωνούμε ότι το νέο σύστημα τροφίμων και γεωργίας της ΕΕ είναι προβληματικό και ότι μια μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ πρέπει να είναι:
 
  • Δίκαιη, για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες
  • Περιβαλλοντικά βιώσιμη, για καθαρό αέρα και νερό, υγιές έδαφος και πλούσια πανίδα και χλωρίδα
  • Υγιής, για ασφαλές φαγητό και για την ευημερία όλων των ανθρώπων
  • Με υπευθυνότητα, για το κλίμα του πλανήτη και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει δημοσίως τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σε μια διάσκεψη στις Βρυξέλλες στις 7 Ιουλίου και να δημοσιεύσει μια ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ πριν από το τέλος του 2017. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα Κράτη μέλη μέχρι το 2021.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: