Ανοικτός διάλογος με πτηνοπαρατηρητές και φωτογράφους άγριας ζωής για το Λιβάδι Ακρωτηρίου

29 Απριλίου 2016

Κοινοποίηση
Το έργο Darwin για την αποκατάσταση του Λιβαδιού Ακρωτηρίου διοργάνωσε ανοικτό διάλογο στις 13 Απριλίου 2016 για πτηνοπαρατηρητές και φωτογράφους άγριας ζωής για να παρουσιάσει τα μελλοντικά σχέδια που αφορούν τις υποδομές για τους επισκέπτες που θα δημιουργηθούν και να λάβει σχόλια από τους συμμετέχοντες. Στη συνάντηση, ο Πτηνολογικός παρουσίασε τους στόχους του έργου και τις δράσεις που περιλαμβάνει, ενώ στη συνέχεια η RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) που έχει εκτενή πείρα σε θέματα διαχείρισης περιοχών και σχεδιασμό υποδομών για επισκέπτες παρείχε λεπτομέρειες για την τοποθεσία των πτηνοπαρατητηρίων και τη δημιουργία ενδιαιτημάτων που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο (2016).

Το έργο προτείνει τη δημιουργία ενός μικρού κυκλικού μονοπατιού που θα περνά δίπλα από ένα πτηνοπαρατηρητήριο στη νοτιοανατολική πλευρά του Λιβαδιού. Αυτή η υποδομή θα έχει θέα κάποιες μικρές λίμνες που θα δημιουργηθούν ειδικά για να προσελκύσουν και να ενθαρρύνουν το φώλιασμα της Βαλτόπαπιας – είδος του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά για το οποίο επίσης το Λιβάδι Ακρωτηρίου είναι από τις λίγες περιοχές της Κύπρου όπου φωλιάζει. Ένα δεύτερο πτηνοπαρατηρητήριο προτείνεται να γίνει στη βόρεια πλευρά του Λιβαδιού το οποίο θα παρέχει θέα σε πιο ρηχές λίμνες με νησίδες που στοχεύουν στο να προσελκύσουν παρυδάτια είδη και κυρίως το φώλιασμα Καλαμοκαννά. Αυτό το παρατηρητήριο θα λάβει επίσης υπόψη τις ανάγκες σε άτομα με κινητικά προβλήματα κάτι το οποίο εισηγήθηκαν και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, καθώς και την ανάγκη για καλό φως για τους φωτογράφους.

Στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης οι λόγοι που θα γίνει περίφραξη και διευκρινίστηκε ότι το έργο προτείνει τον περιορισμό πρόσβασης κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου (Μάρτιο – Ιούνιο) για τη μείωση της ενόχλησης στα πουλιά που φωλιάζουν. Η είσοδος με αυτοκίνητο θα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα. Οι εργασίες ανέγερσης της περίφραξης θα ξεκινήσουν 9 Μαΐου 2016.

Η συνάντηση ήταν αρκετά εποικοδομητική καθώς δόθηκε η ευκαιρία σε ένα σημαντικό κοινό το οποίο χρησιμοποιεί την περιοχή να εκφράσει τις απόψεις του και να λάβει πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδια του έργου για την περιοχή. Το έργο θα λάβει υπόψη του τις ανάγκες των διάφορων χρηστών του Λιβαδιού όπως αγελαδοτρόφων, ατόμων που χρησιμοποιούν το Λιβάδι για τη συλλογή φυτών καλαθοπλεκτικής, εκπαιδευτικών, καθώς και των πτηνοπαρατηρητών και των φωτογράφων άγριας ζωής.

Το έργο Darwin Plus ‘Akrotiri Marsh Restoration: a flagship wetland in the Cyprus SBAs’ (Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις της Κύπρου) υλοποιείται μέσω χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την αποκατάσταση του Λιβαδιού και της βιοποικιλότητάς του. Επικεφαλής του έργου είναι ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ενώ το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ακρωτηρίου και το BirdLife Μεγάλης Βρετανίας (RSPB) είναι οι άλλοι δύο εταίροι του έργου. Αυτό το έργο προστασίας και διατήρησης της φύσης έχει διάρκεια 2 χρόνια, μεταξύ Απρίλη 2015 και Μάρτη 2017.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Darwin μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του έργου www.akrotirimarsh.org.

  
 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: