Τα Αθρωποπούλλια ως βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης των τρωκτικών

29 Νοεμβρίου 2018

Μπορεί να τα δει κανείς μόνο όταν βραδιάσει και πριν ξημερώσει. Ο λόγος είναι απλός. Αυτές τις ώρες είναι που δραστηριοποιείται η βασική λεία τους: τα ποντίκια, οι αρουραίοι και οι μυγαλές. Ο λόγος για το Αθρωποπούλλι.

Εδώ και δεκαετίες, σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, τα Αθρωποπούλλια λόγω της εξειδικευμένης διατροφής τους με τρωκτικά χρησιμοποιούνται από τους γεωργούς ως φυσικός τρόπος ελέγχου των τρωκτικών σε καλλιέργειες. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση ειδικά κατασκευασμένων τεχνητών φωλιών σε κατάλληλες περιοχές με σκοπό τη χρήση τους από ένα ζευγάρι Αθρωποπουλλιών. Έτσι, με την παρουσία Αθρωποπουλλιών στα αγροτεμάχιά τους οι γεωργοί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν δηλητήρια για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν τα τρωκτικά στις καλλιέργειες καθότι αυτά έχουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό ακριβώς ήταν το θέμα του τριήμερου σεμιναρίου που διοργανώθηκε στην Κύπρο μεταξύ 19 - 21 Νοεμβρίου (2018) όπου ειδικοί από Κύπρο, Ισραήλ, Ελβετία και Ελλάδα συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να μεταφέρουν τη γνώση στους Κύπριους γεωργούς, επιστήμονες και κυβερνητικούς λειτουργούς που ασχολούνται με το θέμα.

Το σεμινάριο περιλάμβανε εργαστήρι με κυβερνητικούς φορείς που ασχολούνται με την τοποθέτηση φωλιών και την παρακολούθησή τους (Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Τμήμα Γεωργίας και Τμήμα Δασών), διάλεξη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς Prof. Yossi Leshem (Πανεπιστήμιο Tel Aviv) και Prof. Alexandre Roulin (Πανεπιστήμιο Λωζάνης), ενημερωτική ημερίδα για γεωργούς και επισκέψεις σε αγροτεμάχια όπου έχουν τοποθετηθεί τεχνητές φωλιές. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο Πτηνολογικός και καλεσμένοι από το Υπουργείο Γεωργίας του Ισραήλ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κο Κώστα Καδή για να συζητήσουν την προώθηση της μεθόδου αυτής από το Υπουργείο ως αγροπεριβαλλοντικό μέτρο για γεωργούς.

Έλεγχος εμεσμάτων κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης σε αγροτεμάχιο όπου τοποθετήθηκαν τεχνητές φωλιές για Αθρωποπούλλια © Χ. Ιερωνυμίδου

Το σεμινάριο ανέδειξε επίσης την ανάγκη συνεργασίας των φορέων στην Κύπρο που έχουν τοποθετήσει τεχνητές φωλιές ώστε να καλυφθούν οι τομείς της εκπαίδευσηςέρευνας, παρακολούθησης και μείωσης χρήσης τρωκτικοκτόνων καθώς και o συντονισμός με γεωργούς.

Με τη ζημιά που δημιουργείται στη φύση από τη χρήση τρωκτικοκτόνων, τέτοιες αλλαγές προς φιλικές για την άγρια ζωή πρακτικές είναι ενθαρρυντικές και η ευκαιρία που δίνεται μέσα από τέτοια έργα και συνεργασίες βοηθούν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ www.birdlifecyprus.org/barn-owl-project-gr.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στα πλαίσια του έργου που υλοποιεί ο Πτηνολογικός «Τα Αθρωποπούλλια ως βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης των τρωκτικών σε αγροτεμάχια» με χρηματοδότηση από το Tasso Leventis Conservation Foundation και σε συνεργασία με το BirdLife στο Ισραήλ (SPNI).

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: