Καταπολεμούμε την παράνομη θανάτωση πουλιών αρχίζοντας από τα παιδιά

29 Δεκεμβρίου 2017

Ήταν 7 το βράδυ όταν χτύπησε το τηλέφωνο. «Έλενα, ο γιος μου έχει πάθει την πλάκα του με το βιβλίο. Δεν έχει σηκώσει κεφάλι από την ώρα που ήρθε πίσω από το σχολείο! Έχει μια απορία για τον Καραπαττά όμως. Μπορείς να μας βοηθήσεις;» Ζήτω! Σκέφτηκα. Το βιβλίο άρχισε να κυκλοφορεί, και το πιο σημαντικό απ’ όλα, ενθουσιάζει τους μικρούς! Ξανά ζήτω!

Η έκδοση ενός οδηγού αναγνώρισης πουλιών για παιδιά δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όλες οι συνήθεις σχεδιαστικές σκοτούρες και τα διάφορα εκτυπωτικά διλήμματα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου - η πραγματική πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να ξανασκεφτούμε πράγματα που γνωρίζουμε τόσο καλά με τον τρόπο που τα βλέπει ένα παιδί. Αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να ελπίζουμε να αγγίξουμε τις νεαρές καρδιές τους;
 
Το βιβλίο που προέκυψε - Τι πουλί είναι αυτό; Οδηγός αναγνώρισης πουλιών για νέους εξερευνητές - είναι μια από τις πολλές δράσεις που έχουμε αναλάβει για να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές για τον φυσικό κόσμο γύρω μας. Μέσα στις όμορφα εικονογραφημένες σελίδες του, εξήντα τρία καταπληκτικά πουλιά της Κύπρου (και οι βιότοποί τους) περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, να τα εξερευνήσουμε και να τα εκτιμήσουμε.
 

 

Παρουσιάσαμε τον οδηγό ένα ηλιόλουστο πρωινό στο πάρκο Αθαλάσσας στη Λευκωσία όπου οικογένειες ήρθαν για παρατήρηση πουλιών και για να δουν πουλιά να δακτυλιώνονται. Οποιεσδήποτε αναμνήσεις δημιουργικών αδιεξόδων και εκδοτικών προθεσμιών εξανεμίστηκαν τη στιγμή που είδαμε τα πρόσωπα των μικρών μας φίλων να φωτίζονται με ενθουσιασμό και περιέργεια καθώς έπιαναν στα χέρια τους το βιβλίο. Ήταν όντως μαγικό να βλέπεις μικρά παιδιά να μετροφυλλούν με ανυπομονησία το βιβλίο και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά φωνάζοντας «Αμπελοπούλλι!» σε σωστή αναγνώριση του είδους που είχαμε στο χέρι. «Ναι! Αλλά κοιτάξτε το σκουφάκι του. Είναι αγόρι ή κορίτσι;» «Κορίτσι!» «Τέλεια! Και τώρα που το έχουμε δακτυλιώσει, ποιος θα μας βοηθήσει να το απελευθερώσουμε πίσω στη φύση;»


Είναι στιγμές σαν κι αυτές που όλα φαντάζουν να πηγαίνουν καλά στον κόσμο μας. Άλλες φορές όμως, και δυστυχώς πιο συχνά απ’ ότι θα θέλαμε, δεν είναι όλα ονειρικά στο πανέμορφο αυτό νησί. Η παράνομη θανάτωση και παγίδευση πουλιών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κάθε χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται παράνομα εδώ. Αυτή η παράνομη, μη επιλεκτική και σκληρή πρακτική έχει ριζωθεί τόσο πολύ στην κουλτούρα μας, που το να απαλλαγούμε από αυτήν φαίνεται σχεδόν αδύνατο, ειδικά όταν βασιλεύει στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων ως «παράδοση». Η υπέροχη ανταπόκριση που είχαμε στο πολύ ξεχωριστό αυτό βιβλίο όμως μας ενθαρρύνει να επικεντρωνόμαστε στο σχεδόν. Εξάλλου, οι νέοι εξερευνητές του σήμερα είναι που θα κτίσουν τις νέες παραδόσεις του αύριο.

Αντίτυπα του βιβλίου έχουν δοθεί σε παιδιά, προσκόπους, φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και άλλους ενήλικες που απλά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο κάλεσμα του νέου εξερευνητή που κρύβουν μέσα τους. Τις προάλλες μια μαμά μας έλεγε για τον πεντάχρονο γιο της ο οποίος έχει ξετρελαθεί με το βιβλίο δείχνοντάς της επί ώρες όλες τις εικόνες μία προς μία. Και ακόμη δεν ξέρει να διαβάζει!

Η έκδοση του βιβλίου Τι πουλί είναι αυτό; Οδηγός αναγνώρισης πουλιών για νέους εξερευνητές ήταν δυνατή χάρη στην υποστήριξη του Oak Foundation. Οι εικονογραφήσεις των πουλιών έγιναν από τον εικονογράφο Πασχάλη Δουγαλή, τον οποίο ευχαριστούμε για την υπέροχη δουλειά του.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: