Εξασκώντας ‘ενσυνειδητότητα της φύσης’ (mindfulness of nature) με τα παιδιά

01 Αυγούστου 2019

Ονομάζομαι Claire Thompson και πιστεύω πως η κύρια αιτία πολλών από τα περιβαλλοντικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον πλανήτη προέρχεται από την αποκοπή μας από τον φυσικό κόσμο: έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε αναπόσπαστο μέρος της φύσης. Έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε η φύση και πρέπει να ανοιχτούμε ξανά σε αυτή την έμφυτη «αίσθηση» της ύπαρξής μας.

Μέσω των εργαστηρίων ενσυνειδητότητας της φύσης (mindfulness of nature) που διοργανώνω, προσκαλώ και καθοδηγώ τους ανθρώπους να εξερευνήσουν τη σχέση τους με τη φύση χρησιμοποιώντας βιωματικές προσεγγίσεις καθώς και τις αισθήσεις τους. Ήταν τεράστιο προνόμιο που είχα την ευκαιρία να κάνω το ίδιο μαζί με μικρά παιδιά στην Κύπρο πρόσφατα - σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό και το καλοκαιρινό σχολείο ‘Family House’.

Στην ενσυνειδητότητα δίνουμε προσοχή, χωρίς να κρίνουμε, με περιέργεια και αποδοχή των εμπειριών που αποκτούμε στη διάρκεια της ζωής μας. Τείνουμε να ζούμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας ασυναίσθητα, στον 'αυτόματο πιλότο', χαμένοι στις σκέψεις μας χωρίς να αναγνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας (εικόνες, ήχοι, μυρωδιές, αισθήσεις, συναισθήματα κτλ). Δίδοντας περισσότερη προσοχή σε όλα αυτά, μας δίνεται η επιλογή να (επανα)-συνδεθούμε με άλλα μέρη της εμπειρίας του να είμαστε ζωντανοί. Σε σχέση με τη φύση, η ενσυνειδητότητα προσκαλεί τον καθένα να συνδεθεί με τον φυσικό κόσμο μέσα από μια άμεση εμπειρία, παρά μέσα από ένα θεωρητικό φάσμα, γεγονότα και επιχειρήματα. Η έμφαση δίνεται όχι στη γνώση για τη φύση, αλλά στην πραγματική βιωματική εμπειρία της φύσης, μέσα από τις αισθήσεις μας, με περιέργεια, φαντασία, δημιουργικότητα και συναίσθημα. Στην τελική, η ενσυνειδητότητα στη φύση μας θυμίζει πώς να αφήσουμε κάθε μας εμπειρία να είναι παρούσα στην επίγνωσή μας, φέρνοντας έτσι την προσοχή μας πίσω στα δυο φυσικά μας 'σπίτια' - το σώμα μας και τον υπόλοιπο φυσικό κόσμο γύρω μας.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι οι εμπειρίες στη φύση είναι αναγκαίες για την υγεία και την ευεξία μας, όπως επίσης και εισηγήσεις ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε τη σχέση μας και τη στάση μας απέναντι στον φυσικό κόσμο, χρειάζεται να περνούμε χρόνο στην φύση, βιώνοντάς την. Αυτές είναι οι εμπειρίες που μπορούν να μας εμπνεύσουν για να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις για ένα πιο χαρούμενο, ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο.
 
© BirdLife Cyprus

Κάθε πρωί για 5 μέρες, βρισκόμασταν με 13 παιδάκια ηλικιών 6 μέχρι 12 από το καλοκαιρινό σχολείο Family House σε ένα πάρκο της γειτονιάς. Μαζί, εξερευνήσαμε πώς το σώμα μας αποτελείται από στοιχεία της φύσης, χρησιμοποιήσαμε τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και τα χέρια μας για να εξερευνήσουμε τον φυσικό κόσμο, πήραμε συνέντευξη από τα δέντρα, φανταστήκαμε πώς είναι να είμαστε πουλιά, γράψαμε ποιήματα, κάναμε παντομίμα και ζωγραφίσαμε. Στο τέλος κάθε μέρας, αφιερώσαμε λίγο χρόνο ξαπλωμένοι στο έδαφος δίδοντας προσοχή σε όλους τους ήχους της φύσης που μπορούσαμε να ακούσουμε.Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να χτίζουμε σπίτια… και ίσως να τα χαλάσουμε για να μπορούν να ζήσουν κι αυτά.... [μπορούμε να ζούμε σε αντίσκηνα] αντί να καταστρέφουμε δέντρα για να φτιάχνουμε σπίτια. Γιατί είμαστε μικροί εμείς και τα δέντρα είναι μεγαλύτερα από εμάς, και δεν χρειαζόμαστε τόσο μεγάλα πράγματα, μεγαλύτερα από τα δέντρα’. Αυτό ήταν ένα σχόλιο το οποίο μοιράστηκε μαζί μας ένα 7χρονο κορίτσι από το καλοκαιρινό σχολείο με το οποίο συνεργαστήκαμε.
 
© BirdLife Cyprus


Σε έναν κόσμο όπου η έλλειψη επαφής με τη φύση έχει τόσο μεγάλες συνέπειες για την ευζωία μας και για αυτήν του υπόλοιπου πλανήτη, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το σώμα μας, την καρδιά και το μυαλό μας και να στρέψουμε την προσοχή μας στον φυσικό κόσμο στον οποίο ανήκουμε.

Ανυπομονώ να συνεργαστώ ξανά με τον Πτηνολογικό για να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα, με σκοπό να φέρουμε αυτές τις εμπειρίες με τη φύση και σε άλλα σχολεία και παιδιά.

Μάθετε περισσότερα για τη Claire και τη δουλειά της στο www.mindfulness-of-nature.com

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: