15 πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας στο σπίτι

03 Απριλίου 2020

Κοινοποίηση

Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι μας έχουμε μπει σε μια αναπάντεχη και διαφορετική καθημερινότητα, μένοντας περιορισμένοι στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η καινούρια ρουτίνα, αν και προσωρινή, είναι δύσκολη για όλους μας και πολύ περισσότερο για τα παιδιά. Γι’αυτό, συγκεντρώσαμε εδώ διάφορες δραστηριότητες, κατασκευές, παιχνίδια, βίντεο και ντοκιμαντέρ για να κρατήσουμε τα παιδιά απασχολημένα και δημιουργικά στο σπίτι, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τον θαυμαστό κόσμο των πουλιών και τη φύση.

Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που σας προτείνουμε και δοκιμάσατε στο σπίτι. Μπορείτε να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας στο email christia.alexandrou@birdlifecyprus.org.cy ή κοινοποιώντας τις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο για να μπορέσουμε να δούμε τις αναρτήσεις σας (Facebook ή Instagram).
 

1. Φτιάχνω μάσκες πουλιών


Μεταμορφώσου στα πιο εντυπωσιακά πουλιά, κατασκευάζοντας και φορώντας τις δικές σου χάρτινες μάσκες πουλιών! Κατέβασε και εκτύπωσε τις παρακάτω μάσκες πουλιών, τις οποίες μπορείς να χρωματίσεις και να συναρμολογήσεις με πολύ εύκολο τρόπο. Αν δεν έχεις στο σπίτι εκτυπωτή, μπορείς να τοποθετήσεις μια λευκή σελίδα μεγέθους Α4 πάνω στην οθόνη του υπολογιστή και να ζωγραφίσεις προσεκτικά με μολύβι το περίγραμμα της μάσκας.

Αν θες η μάσκα σου να έχει τα πραγματικά χρώματα των πουλιών αυτών, μπορείς να ψάξεις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο για να δεις πώς μοιάζουν.
 


2. Ζωγραφίζω πουλιά


Χρωμάτισε ένα ή όσα θες από τα πιο κάτω τέσσερα πουλιά, τα οποία έχουν εντυπωσιακά χρώματα και μπορείς να τα δεις όλα στην Κύπρο. Ψάξε φωτογραφίες των πουλιών αυτών στο διαδίκτυο ή σε βιβλία που έχεις σπίτι σου, για να δεις πώς μοιάζουν.


3. Φτιάχνω χάρτινα πουλάκια


Χρωμάτισε την Αλκυόνη, τον Μελισσοφάγο, τον Πουπούξιο και το Φλαμίνγκο και ακολούθησε τις οδηγίες για να φτιάξεις όμορφα διακοσμητικά σε ξυλάκια ή σε κορδελίτσα. Τι θα διακοσμήσεις με τις καινούριες σου δημιουργίες; Κατέβασε τα εδώ.
  

4. Φτιάχνω μια μπανιέρα για πουλιά


H τοποθέτηση μιας μπανιέρας για πουλιά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας είναι μια ευγενική πράξη, ιδιαίτερα σημαντική την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η πρόσβαση σε νερό είναι ζωτικής σημασίας για τα πουλιά. Είναι εύκολο να την φτιάξεις με υλικά που μπορείς να βρεις στο σπίτι, όπως μια παλιά κεραμική γλάστρα και μπογιές, ακολουθώντας μόνο τις απλές οδηγίες μας εδώ


5. Φτιάχνω μια φωλιά για τα πουλιά του κήπου μου


Δεν είναι όλα τα πουλιά που φτιάχνουν τη φωλιά τους σε θάμνους και δέντρα. Αρκετά πουλιά, όπως τα τσαγκαρούθκια, οι κράγκες και τα πετροχελίδονα, χρειάζονται κοιλότητες, τρύπες ή σχισμές για να φωλιάσουν και να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.
Τέτοιοι χώροι είναι δυσεύρετοι και η τοποθέτηση μιας τεχνητής φωλιάς είναι ένας καλός τρόπος να προσφέρουμε ένα σπίτι σε αυτά τα πουλιά. Πολλά είδη πουλιών εύκολα θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνητή φωλιά και η κατασκευή μιας φωλιάς είναι μια απλή και διασκεδαστική δραστηριότητα. Το πιο κάτω σχέδιο είναι κατάλληλο για πουλιά που συναντούμε στις πόλεις όπως τα τσαγκαρούθκια και οι στρούθοι. Ας στρωθούμε στη δουλειά! Βρες εδώ τις οδηγίες. 
 

6. Παίρνω συνέντευξη από ένα δέντρο ή ένα πουλί

Έχεις σκεφτεί ποτέ, αν μπορούσε να μιλήσει ένας στρούθος ή ένα μυρμήγκι ή η τριανταφυλλιά και η λεμονιά στον κήπο σου, τι μυστικά θα σου έλεγαν; Ποιες περιπέτειες θα μπορούσε να σου διηγηθεί το πολυταξιδεμένο χελιδόνι; Τι ψιθυρίζουν τα αμπελοπούλλια που ξεκουράζονται στα κλαδιά της ελιάς;

Βγες στον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού σου και παρατήρησε τα ζώα ή τα φυτά που υπάρχουν εκεί, διάλεξε ένα πουλί, μια μέλισσα, μια σαύρα, ένα δέντρο ή ένα λουλούδι και πάρε του συνέντευξη. Επειδή κανένα από τα πιο πάνω δεν μπορεί να σου μιλήσει, θα πρέπει να μπεις στη θέση του και να δώσεις εσύ τις απαντήσεις! Εκτύπωσε ή αντίγραψε τις πιο κάτω ερωτήσεις σε μια κόλλα χαρτί ή σε ένα τετράδιο και η συνέντευξη ξεκινά! (Δραστηριότητα από την Claire Thompson)
 


7. Κυνήγι θησαυρού στον κήπο ή το μπαλκόνι μου

Παίξε ένα απλό κυνήγι θησαυρού για να ανακαλύψεις τα πουλιά, τα έντομα και τη φύση που υπάρχει στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου. Μπορείτε να χωριστείτε σε ομάδες στο σπίτι και να διαγωνιστείτε για το ποια ομάδα θα βρει τα περισσότερα αντικείμενα. Κατέβασε το φύλλο για το κυνήγι θησαυρού εδώ.
 

8. Παίξε το παιχνίδι στην εφαρμογή κινητού 'Φτερωτά ταξίδια'

Φαντάστηκες ποτέ πώς θα ήταν να πετάς σαν πουλί ή αν θα επιβίωνες το ταξίδι της αποδημίας των πουλιών; Τι πιστεύεις ότι θα σε βοηθούσε και τι θα αποτελούσε απειλή ή εμπόδιο σε αυτό το ταξίδι; Κατέβασε τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά (app) του Πτηνολογικού «Feathered Journeys» και παίξε το παιχνίδι για να δοκιμάσεις την τύχη σου ως μεταναστευτικό πουλί και να δεις αν θα καταφέρεις να επιβιώσεις και να ολοκληρώσεις αυτό το δύσκολο ταξίδι.
 
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για iOS και Android (κινητά και tablet) και είναι κατάλληλη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για ηλεκτρονικούς υπολογιστές εδώ.


9. Ώρα για σταυρόλεξο 

Πόσο καλά νομίζεις ότι ξέρεις τα πουλιά; Δοκίμασε τις γνώσεις σου για τα πουλιά, λύνοντας τα πιο κάτω σταυρόλεξα.


10. Βιβλίο δραστηριοτήτων ‘Τι ταξίδι είναι αυτό;’

Μπορείς να μάθεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πουλιά της Κύπρου και να βρεις περισσότερες δραστηριότητες στο τετράδιο ζωγραφικής και κατασκευών που έχουμε δημιουργήσει. Μπορείς να το κατεβάσεις εδώ


11. Οι περιπέτειες του Οδυσσέα του αμπελοπουλλιού

Παρακολούθησε δύο σύντομες ταινίες κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα τον αμπελοπούλλι, ο οποίος θα σου διηγηθεί τις περιπέτειες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και άλλα πουλιά κατά τη διάρκεια του δύσκολου μεταναστευτικού τους ταξιδιού.11. Δες το ντοκιμαντέρ ‘Φτερά στον άνεμο’

Τα πουλιά είναι μαγευτικά όντα. Από τα πιο μικροσκοπικά πουλιά μέχρι και τα πιο μεγαλεπήβολα αρπακτικά, τα φτερωτά αυτά πλάσματα μάς εμπνέουν και μας συνδέουν με τον ρυθμό του φυσικού κόσμου με έναν τρόπο μοναδικό. Απόλαυσε το σύντομο ντοκιμαντέρ μας "Φτερά στον Άνεμο", το οποίο καταπιάνεται με το θαυμαστό μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζουν, μέσα από εντυπωσιακά πλάνα φυσικών τοπίων και πουλιών της Κύπρου.

 


12. Δες το ντοκιμαντέρ ‘Οι τελευταίοι των ασπροπάρηδων’

Παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ και μάθε για τον ασπροπάρη, ένα απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη, και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για να ξαναπετάνε και πάλι πολλοί ασπροπάρηδες στον ουρανό. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
 


13. Τι πουλί είναι αυτό; Οδηγός αναγνώρισης πουλιών για νέους εξερευνητές

Ο οδηγός αναγνώρισης πουλιών ‘Τι πουλί είναι αυτό;’ απευθύνεται σε παιδιά αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους νέους εξερευνητές που θέλουν να ασχοληθούν με την παρατήρηση πουλιών. Στις σελίδες του κρύβονται 63 είδη πουλιών της Κύπρου καθώς και πληροφορίες για το που μπορείς να τα δεις. Μπορείς να τον μελετήσεις για να είσαι έτοιμος/η για την επόμενη εξόρμηση για πτηνοπαρατήρηση, όταν δε θα ισχύουν πλέον τα περιοριστικά μέτρα. Δες εδώ τον οδηγό πουλιών.
 

14. Παραμύθι 'Η Λίμνη'

Κάθε χρόνο, μετά τις πρώτες βροχές, η Ζωή περιμένει με ανυπομονησία τα πουλιά να φανούν στη γαλαζοπράσινη λίμνη. Η Ζωή θαυμάζει τα πουλιά που βρίσκουν πάντα τον δρόμο, παρόλο που το τοπίο έχει αλλάξει πολύ. Φέτος όμως τα πουλιά έχουν αργήσει και η Ζωή ανησυχεί μήπως βρήκαν κάποιο άλλο, πιο ήσυχο μέρος για να περάσουν τον χειμώνα… Κατέβασε το παραμύθι.
 

15. Διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά και εφήβουςΕάν σας αρέσει η ζωγραφική, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής του προγράμματος Spring Alive με θέμα «Πώς να είσαι καλός πτηνοπαρατηρητής». Μπορείτε να πάρετε ιδέες  για το πώς παρατηρούμε τα πουλιά με σεβασμό προς αυτά και τη φύση πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο. Για να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στον διαγωνισμό πρέπει να είναι μέχρι 16 χρόνων κατά τη μέρα εγγραφής του στον διαγωνισμό και να έχει ανεβάσει την πρώτη του παρατήρηση πουλιών στο www.springalive.net ανάμεσα στις ημερομηνίες 1 Φεβρουαρίου και 1η Ιουνίου 2020. Τα είδη που μπορείτε να καταγράψετε είναι το χελιδόνι, το πετροχελίδονο, ο κούκος και ο μελισσοφάγος. Μπορείτε να υποβάλετε το έργο σας εδώ μέχρι τις 21 Ιουνίου 2020.
 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: