Ο Perko και η Perka: τα διάσημα πουλιά που έφεραν τους Λευκούς Πελαργούς πίσω στο Μαυροβούνιο

30 Αυγούστου 2019

Για 116 χρόνια, δεν φώλιασε ούτε ένας Λευκός Πελαργός στο Μαυροβούνιο. Αντ’ αυτού, οι πελαργοί που μετανάστευαν περνούσαν από τη χώρα αναζητώντας περιοχές για φώλιασμα αλλού. Το τελευταίο ζευγάρι έφυγε από το Μαυροβούνιο στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η λαθροθηρία και η ενόχληση από ανθρώπινες δραστηριότητες έγιναν πολύ έντονες. Για χρόνια, φαινόταν ότι το Μαυροβούνιο ήταν απλά ένα πολύ επικίνδυνο μέρος για το είδος. Αλλά το 2012, ένα γενναίο ζευγάρι πελαργών ‘έσπασε’ αυτή την τάση, χτίζοντας τη φωλιά του σε ένα πάσσαλο ηλεκτρικής στο κέντρο της μικρής πόλης του Berane στο βόρειο Μαυροβούνιο.

Το CZIP, ο εταίρος του BirdLife στο Μαυροβούνιο, διοργάνωσε διαγωνισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δώσει ονόματα στο πρωτοποριακό ζευγάρι πελαργών. Το κοινό ψήφισε τα ονόματα Perko και Perka Rodic, που σημαίνουν ο κύριος (και η κυρία!) φτερωτός πελαργός. Όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο διάσημο αυτό ζευγάρι. Θα παρέμεναν όμως στην περιοχή;

Για τέσσερα χρόνια, το ζευγάρι φώλιαζε με επιτυχία, μεγαλώνοντας πολλούς υγιείς νεοσσούς. Το χειμώνα του 2016, το CZIP, σε συνεργασία με την αρχή ηλεκτρισμού Μαυροβουνίου, αντικατέστησε την υπάρχουσα φωλιά με μία τεχνητή πλατφόρμα για να μειώσει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Ο Perko έφθασε τον Απρίλιο του 2016 και χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να φτιάξει μια καλύτερη, ασφαλέστερη φωλιά για τη σύντροφό του, η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι της συνέβη.

Παρά τις σκληρές συνθήκες εκείνο τον χειμώνα, ο Perko αποφάσισε να μην μεταναστεύσει, παραμένοντας στο Berane σαν να περίμενε τη χαμένη σύντροφό του. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να επιβιώσει τον χειμώνα και βρέθηκε παγωμένος στο χιόνι στις αρχές του 2017. Κατά τη διάρκεια εκείνου του έτους, παρατηρήθηκαν μερικοί πελαργοί κοντά στο Berane, αλλά κανένας από αυτούς δεν φώλιασε εκεί.

Αλλά η ελπίδα δεν χάθηκε. Το επόμενο έτος, το 2018, ένα νέο ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην πλατφόρμα και μεγάλωσε τρεις υγιείς νεοσσούς. Οι κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι παρακολουθούσαν με αγωνία την εξέλιξη της τραγικής ιστορίας του Perko και της Perka, είχαν συνδεθεί πολύ με τους Λευκούς Πελαργούς τους. Αποφάσισαν ότι ένας από τους ενήλικους πελαργούς ήταν απόγονος του αρχικού αγαπημένου ζευγαριού, του οποίου η ιστορία πίστης και αγάπης είχε εμπνεύσει το έθνος.

Οικογένεια Λευκών Πελαργών το 2019 © CZIP

Φέτος, το ζευγάρι μεγάλωσε ακόμη τρεις νεοσσούς - και τα κατορθώματά τους έγιναν γνωστά σε λάτρεις των πελαργών σε όλο τον κόσμο μέσω ζωντανής αναμετάδοσης. Επιπλέον, δεν είναι οι μόνοι Λευκοί Πελαργοί που φωλιάζουν πλέον στο Μαυροβούνιο. Φέτος, παρατηρήθηκε ένα νέο ζευγάρι να μεγαλώνει τρεις νεοσσούς στη Mareza, κοντά στην πρωτεύουσα Podgorica. Ένα άλλο ζευγάρι εντοπίστηκε στην Gusinje, που μπορεί επίσης να έχουν μεγαλώσει νεοσσούς. Ελπίζουμε η σκληρή δουλειά του CZIP και άλλων οργανισμών διατήρησης της φύσης ότι αποδίδει και ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει και πάλι ασφαλές για τους πελαργούς.

Ενημέρωση 26/08/2019: Το ζευγάρι που μεγάλωνε τρεις νεοσσούς στη Mareza πυροβολήθηκε. Μια ανώνυμη πληροφορία στους εταίρους μας τους οδήγησε στη φωλιά όπου μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι γονείς δεν επέστρεψαν στα μικρά τους.

Τα μικρά είναι τώρα μόνα τους. Ευτυχώς είναι σε ηλικία που μπορούν να πετάξουν και να βρουν φαγητό μόνα τους, αλλά κανονικά θα ακολουθούσαν τους γονείς τους στο πρώτο τους μεταναστευτικό ταξίδι. Τώρα δεν είναι σίγουρο αν τα πουλιά αυτά θα ταξιδέψουν στην Αφρική ή αν θα παραμείνουν στο Μαυροβούνιο. Οι Λευκοί Πελαργοί προστατεύονται δια νόμου στο Μαυροβούνιο από το 1981 και το CZIP κατέθεσε ποινική δίωξη κατά του άγνωστου δράστη.

Βοηθήστε τους εταίρους μας να κάνουν τις χώρες τους ασφαλείς για τα μεταναστευτικά πουλιά. Κάντε μια εισφορά σήμερα!

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: