15.000 Φλαμίνγκος βρίσκονται στις Αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου φέτος

29 Ιανουαρίου 2016

Κοινοποίηση
Τις τελευταίες εβδομάδες Κύπριοι πολίτες και τουρίστες συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Αλυκή Λάρνακας για να θαυμάσουν το περίφημο θέαμα των Φλαμίνγκο που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο σε χιλιάδες για να βρουν τροφή και καταφύγιο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η Αλυκή της Λάρνακας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 12.500 Φλαμίνγκο ενώ η Αλυκή Ακρωτηρίου φιλοξενεί γύρω στα 2.500.

Το μαύρο Φλαμίνγκο το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο αρχές Απριλίου 2014, έκανε και φέτος την εμφάνισή του, τόσο στην Αλυκή Ακρωτηρίου όσο και στην Αλυκή Λάρνακας, αφού είναι γνωστό πως τα πουλιά αυτά μετακινούνται μεταξύ των δύο αλυκών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ. Το μαύρο αυτό Φλαμίνγκο πιθανότατα να είναι το μοναδικό και είναι κατάμαυρο με μία μικρή τούφα λευκών φτερών στο πίσω μέρος του. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο το οποίο παρατηρήθηκε στο Eilat στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο 2014.

Τα πουλιά αυτά είναι προστατευόμενο είδος και αποτελούν παγκοσμίως σημαντικό αριθμό ενώ η Αλυκή της Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί ως Υδροβιότοπος Διεθνούς Σημασίας (Ramsar) λόγω και του αριθμού Φλαμίνγκο που φιλοξενεί το χειμώνα.

Όμως τα πουλιά αυτά είναι πολύ ευάλωτα στην ενόχληση. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι μπαίνουν μέσα στην Αλυκή με γαλότσες ή ξυπόλυτοι για να πλησιάσουν τα Φλαμίνγκο και να τα δουν καλύτερα. Αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και αποτελεί σημαντική ενόχληση για το είδος αυτό αλλά και μεγάλη ανευθυνότητα. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι κάποιοι πετάνε Drones ώστε να τα φωτογραφήσουν.

Τα πουλιά βρίσκονται εδώ για να ξεκουραστούν και να τραφούν. Όταν υπάρχει συνεχής ενόχληση δεν μπορούν ούτε να ξεκουραστούν ούτε να τραφούν με ησυχία. Η έλλειψη ξεκούρασης κατά το χειμώνα έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να έχει επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία κάποιων ειδών την άνοιξη. Επομένως, είναι πιθανόν αυτή η ενόχληση να αποτρέψει τα πουλιά από το να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις που χρειάζονται ώστε να αναπαραχθούν την άνοιξη.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου στις προσπάθειες του να ενημερώσει και να ενθαρρύνει το κοινό να απολαύσει τα Φλαμίνγκο χωρίς αυτά να ενοχλούνται θα βρίσκεται κάθε Σαββατοκύριακο στην Αλυκή Λάρνακας με τηλεσκόπια ώστε να έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να χαρούν το θέαμα των Φλαμίνγκο από απόσταση.

Για ανακοινώσεις σχετικά με την ώρα και τον τόπο των συναντήσεων παρακαλούμε όπως ελέγχετε τη σελίδα μας στο Facebook στο www.facebook.com/BirdLifeCyprus

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: