155 τα είδη πουλιών που επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση

06 Μαρτίου 2017

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Η λυπητερή ιστορία πίσω αυτή την φωτογραφία αφορά μια Ροδόφτερη Σπίζα, ένα σπάνιο επισκέπτη στην Κύπρο, που βρέθηκε παγιδευμένη σε ξόβεργο πριν λίγες μέρες. Ευτυχώς όμως δεν είναι όλες οι λυπητερές ιστορίες που καταλήγουν σε τραγωδία. 

Αυτό το ιδιαίτερο πουλί φάνηκε αρκετά τυχερό καθώς βρέθηκε από έναν ευαισθητοποιημένο πολίτη ο οποίος έσωσε το πουλί και το παρέδωσε σε μας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγα λεπτά μετά την απελευθέρωσή του, όπου πέταξε ελεύθερο και κάθισε στο κλαδί ενός κοντινού δέντρου.

Αυτό το πουλί σώθηκε από βέβαιο θάνατο. Άλλα πουλιά όμως δεν είναι τόσο τυχερά. Πρόκειται για την 4η καταγραφή του είδους αυτού στην Κύπρο και το οποίο, δυστυχώς, προστίθεται τώρα στη λίστα των ειδών που επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση, αυξάνοντας τον αριθμό στα 155.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι γύρω στα 400 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, εκ των οποίων μόνο τα 280 συναντώνται τακτικά, η ιδιαίτερη σημασία του αριθμού 155 δύσκολα παραβλέπεται. Η ευθύνη γίνεται ακόμα βαρύτερη, όταν 78 από τα 155 είδη που επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση είναι απειλούμενα σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τα Πουλιά ή / και το BirdLife International.

Εκατοντάδες χιλιάδες είδη θανατώνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της παράνομης παγίδευσης. Τα πουλιά ήδη αντιμετωπίζουν πολλές απειλές: απώλεια βιοτόπων, εντατική γεωργία, κλιματική αλλαγή είναι λίγες από αυτές και η παράνομη παγίδευση αποτελεί μια επιπρόσθετη απειλή. 

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας υπολογίζει ότι ο τζίρος της ‘μαύρης αγοράς’ αυτής της παράνομης δραστηριότητας είναι γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η παγίδευση δεν αποτελεί πλέον παράδοση, αφού τα σημερινά επίπεδα αποκαλύπτουν μια βιομηχανοποιημένη, μεγάλης κλίμακας επικερδή επιχείρηση. Η παράνομη παγίδευση δημιουργεί κακή εικόνα για την Κύπρο, κάτι το οποίο έχει αρνητική επίδραση στον τουρισμό: κάθε χρόνο χάνονται μεταξύ 40 και 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως έδειξε έρευνα της Terra Cypria το 2011, αφού ευαισθητοποιημένοι τουρίστες επιλέγουν άλλους προορισμούς για τις διακοπές τους, αντί την Κύπρο. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2017 έγιναν συνολικά τρεις συλλήψεις που αφορούν την παράνομη παγίδευση και ναρκωτικά, κάτι που δείχνει ότι το οργανωμένο έγκλημα εμπλέκεται και στην παράνομη παγίδευση πουλιών.

Η παγίδευση είναι παράνομη μέσω εθνικής νομοθεσίας (Νόμος 152(Ι)/2003), από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά (2009/147/ΕΚ) και Διεθνείς Συμβάσεις (Σύμβαση της Βέρνης 1979 και Σύμβαση της Βόννης 1979). Η νομοθεσία προνοεί ποινές μέχρι €17,000 ή/και μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση. Στην πραγματικότητα τα πρόστιμα δεν είναι αποτρεπτικά, αφού ο μέσος όρος κυμαίνεται στα €800. 

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου συνεχίζει ακατάπαυστα την εκστρατεία του ενάντια στο σοβαρό και επίμονο πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης, με το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης, την άσκηση πολιτικής πίεσης καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Εάν αντιληφθείτε περιστατικά λαθροθηρίας, σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα καταγγέλλοντας το σε μας

Φωτογραφίες
Ροδόφτερη Σπίζα
Ροδόφτερη Σπίζα

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: