Εθνικό Πάρκο Ακάμα και η συνάντηση με το Τμήμα Δασών

31 Μαρτίου 2016

Κοινοποίηση
Μια από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα του Ακάμα, ήταν αυτό της δημιουργίας Εθνικού Δασικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλο το υπάρχον Κρατικό Δάσος καθώς και τα κατάλληλα κρατικά τεμάχια που εμπίπτουν εντός της περιοχής Natura 2000 του Ακάμα. Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, συναντήθηκαν με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, κ. Τάκη Τσιντίδη για αυτό το θέμα στις 16 Μαρτίου 2016, στο Τμήμα Δασών. Κατά τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις απόψεις μας για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αλλά και να αναφερθούμε στο αίτημα μας για ένταξη όλης της κρατικής γης του Ακάμα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Επίσης, έγινε και μια γενική συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των περιοχών Natura 2000. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου απέστειλε ένα λεπτομερές σημείωμα προς υποστήριξη των θέσεων και των αιτημάτων του.

Στις 18 Μαρτίου 2016 το Δασικό Συμβουλευτικό Σώμα στη συντριπτική του πλειοψηφία ενέκρινε την ένταξη όλης της κρατικής γης που βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 του Ακάμα, στο Εθνικό Δασικό Πάρκο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση υλοποίηση διαχειριστικών μέτρων, τουλάχιστο για αυτές τις περιοχές, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι περιοχές όπως η Τοξεύτρα με τις αμμοθίνες, υφίστανται πολλές πιέσεις από τους επισκέπτες της περιοχής.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ στην συνεχιζόμενη τους προσπάθεια για προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου παραμένοντας πιστός στην προσπάθεια αυτή, θα εντατικοποιήσει τις δραστηριότητες του για την προστασία του Ακάμα για την προστασία της σημαντικής βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντός του, και το καλό των σημερινών και των μελλοντικών γενεών της Κύπρου.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: