Ετήσια Καταγραφή Μεταναστευτικών Αρπακτικών

31 Αυγούστου 2016

Η καταγραφή αρπακτικών αποτελεί ένα μεγάλο πρόγραμμα παρακολούθησης που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι έρευνες πεδίου ξεκίνησαν στις 27 Αυγούστου 2016 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2016.

Η καταγραφή αρπακτικών είναι πολύ εξειδικευμένο και δύσκολο έργο, όμως έχουμε μια εξαιρετική ομάδα αφοσιωμένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα παρέχουν μια εξαιρετική κάλυψη των περιοχών καταγραφής. Οι περιοχές αυτές είναι το Ακρωτήρι, το Κάβο Γκρέκο και η Πεδιάδα Πάφου και θα παρατηρούνται συχνά έτσι ώστε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Το Βαλτοσιάχινο αποτελεί ένα από τα πιο κοινά είδη αρπακτικών που παρατηρούνται

Η πιο σημαντική περιοχή είναι η χερσόνησος του Ακρωτηρίου, λόγω του μεγάλου αριθμού αρπακτικών ειδών που παρατηρούνται εκεί. Τα πιο κοινά είδη είναι το Μελισσοσιάχινο, το Βαλτοσιάχινο και το Μαυροφάλκονο, ωστόσο περισσότερα από 20 είδη αρπακτικών έχουν καταγραφεί. Η καταγραφή αρπακτικών κατέχει κεντρικό ρόλο στην κατανόηση της σημασίας της Κύπρου για τα μεταναστευτικά πουλιά και χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση περιοχών που πληρούν τις προϋποθέσεις για χαρακτηρισμό τους ως Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά στο πλαίσιο της σημασίας τους για τα μεταναστευτικά αρπακτικά.

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στη φετινή καταμέτρηση των αρπακτικών αυτό το φθινόπωρο, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Γιάννη Χριστοδουλίδη στο yiannis.christodoulides@birdlifecyprus.org.cy.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: