Πτωτική τάση δείχνει ο πληθυσμός του Νησόγλαρου Larus audouinii στην Κύπρο

29 Απριλίου 2016

Ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του Νησόγλαρου Larus audouinii δείχνει μια πτωτική τάση, όπως διαφαίνεται από ανάλυση των δεδομένων καταγραφών που έγιναν από το 2007 - 2015 στη μοναδική αποικία του σπάνιου γλάρου στις βραχονησίδες Κλείδες, στην Καρπασία. Τα αποτελέσματα καταγραφών από βάρκα που έγιναν από τον Πτηνολογικό σε συνεργασία με τον Τουρκοκυπριακό σύνδεσμο προστασίας πουλιών Kuşkor, κάθε Μάιο από το 2007 μέχρι το 2015, δημοσιεύτηκαν στη τελευταία έκδοση του περιοδικού Sandgrouse (38(I) 2016).

Μια σύγκριση των στοιχείων από την αρχική περίοδο των καταγραφών (2007–2009) με τα στοιχεία από την πρόσφατη περίοδο (2013–2015), δείχνει ότι υπήρξε μια πτώση στο μέσο όρο αναπαραγόμενων ζευγαριών του L. audouinii της τάξης του 37%. Τα στοιχεία αυτά εμπνέουν ανησυχία και τονίζουν τη σημασία της συνεχιζόμενης παρακολούθησης της μοναδικής αποικίας του είδους στη Κύπρο, που είναι επίσης η πιο ανατολική αποικία του L. audouinii στον κόσμο. Η ενόχληση από ψαράδες και βάρκες και ο ανταγωνισμός από τον Χιντιανόγλαρο Larus michahellis εντοπίζονται ως πιθανές απειλές για το L. audouinii στις Κλείδες ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν μειωθεί και οι αριθμοί του L.michahellis στις Κλείδες κατά την ίδια περίοδο.

Το 2012 και το 2013, το L. audouinii καταγράφηκε να φωλιάζει και σε μια νέα περιοχή της Καρπασίας, στον βράχο Λευκόνησο, που βρίσκεται γύρω στα 17 χλ μακριά από τις Κλείδες. Αυτή ήταν η πρώτη καταγραφή φωλεοποίησης του είδους μακριά από τις Κλείδες αλλά μπορεί να ήταν προσωρινή, μιας και δεν καταγράφηκε φωλιά του L. audouinii στον Λευκόνησο το 2014 ούτε το 2015.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: