Ο Πτηνολογικός διενεργεί τη χειμερινή έρευνα πεδίου κατά της παγίδευσης πουλιών

29 Ιανουαρίου 2016

Μέσα στον επόμενο μήνα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα πραγματοποιήσει με τη βοήθεια εθελοντών έρευνα πεδίου για τα επίπεδα της χειμερινής παγίδευσης, ελέγχοντας διάφορα σημεία για τυχόν παγίδευση πουλιών. Είναι ακόμα νωρίς για να διαμορφώσουμε μια γενική εικόνα για τα επίπεδα της παράνομης παγίδευσης αυτού του χειμώνα. Παρόλα αυτά, τον περασμένο χειμώνα 2014-15 εντοπίσαμε ένα μεγάλο αριθμό διχτυών, στο σύνολό τους 48 δίχτυα μετά από έλεγχους σε 90 τοποθεσίες. 

Τα τελευταία χρόνια η χειμερινή παγίδευση πουλιών έχει αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Πτηνολογικού από τις χειμερινές έρευνες παρακολούθησης. Οι παγιδευτές έχουν ως στόχο τις Τζίηκλες (Turdus philomelos), δυστυχώς όμως και πολλά άλλα είδη πουλιών που περνούν το χειμώνα τους εδώ παγιδεύονται με αυτές τις μη-επιλεκτικές και παράνομες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου και του Κοτσινολαίμη (Erithacus rubecula), το οποίο είναι από τα πιο κοινά είδη που διαχειμάζουν στο νησί μας.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε παγίδευση πουλιών μπορείτε να ενημερώσετε τις αρμόδιες αρχές (Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας – 99445697, Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας Αστυνομίας Κύπρου – 1414 ή Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας Αστυνομίας Βρετανικών Βάσεων – 1443) ή αν προτιμάτε, μπορείτε να ενημερώσετε τον Πτηνολογικό. Μόνο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν την παράνομη δραστηριότητα.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: