Περίφραξη και στέγαστρα για αγελάδες, σύντομα στο Λιβάδι Ακρωτηρίου

29 Φεβρουαρίου 2016

Η βόσκηση στο Λιβάδι Ακρωτηρίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη διαχείριση του Λιβαδιού. Για την ενίσχυση και βελτίωση του τρόπου βόσκησης στην περιοχή, το έργο Darwin «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» θα κατασκευάσει περίφραξη και στέγαστρα για τις αγελάδες που βόσκουν το Λιβάδι το Μάρτιο 2016.

Η περίφραξη θα είναι στη βόρεια πλευρά του Λιβαδιού και θα ακολουθεί την πορεία του δρόμου που εφάπτεται με το Λιβάδι. Η περίφραξη θα έχει στόχο τον περιορισμό των αγελάδων μέσα στο Λιβάδι, καθότι μέχρι τώρα αυτές ήταν δεμένες. Αυτή η αλλαγή στη μέθοδο βόσκησης θα επιτρέψει στα ζώα να βόσκουν με ένα πιο φυσικό τρόπο το Λιβάδι με στόχο τον περιορισμό του καλαμιώνα και τη δημιουργία κατάλληλου ενδιαιτήματος για τα πουλιά. Ταυτόχρονα, η περίφραξη θα παρέχει κάποιο βαθμό ελέγχου της εισόδου μέσα στο βιότοπο με στόχο τη μείωση της ενόχλησης. Θα υπάρχουν κάποια σημεία εισόδου κατά μήκος της περίφραξης που θα επιτρέπουν την είσοδο σε εξουσιοδοτημένα άτομα μόνο όπως σε ερευνητές, αρμόδιες αρχές, αγρότες και αγελαδοτρόφους καθώς και σε άτομα που μαζεύουν υλικό για καλαθοπλεκτική. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσει την περιοχή από τα ειδικά σημεία παρατήρησης και πτηνοπαρατηρητήρια που θα κατασκευαστούν για αυτό το σκοπό εντός του 2016. Μελλοντικά, θα τοποθετηθούν επίσης πινακίδες στην περίφραξη που θα ενημερώνουν το κοινό για το σκοπό της περίφραξης και τη σημασία της περιοχής.

Τα στέγαστρα που θα δημιουργηθούν θα παρέχουν προστασία στα ζώα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Συνολικά, θα κατασκευαστούν τέσσερα στέγαστρα που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία αγελάδων που ανήκουν σε ντόπιους αγελαδοτρόφους. Τα στέγαστρα θα περιλαμβάνουν επίσης ποτίστρες και ταΐστρες.

Η περίφραξη και τα στέγαστρα αποτελούν τα πρώτα βήματα για τη βελτίωση της μεθόδου βόσκησης που θα βοηθήσει στη διαχείριση του Λιβαδιού Ακρωτηρίου για την προστασία της άγριας ζωής που φιλοξενεί. Ταυτόχρονα, θα συνεισφέρει στην ευημερία των αγελάδων που χρησιμοποιούν την περιοχή.

Υπεύθυνος για την υλοποίηση των έργων και την εποπτεία τους είναι ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου που είναι επίσης και επικεφαλής εταίρος του έργου. Οι εργασίες που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου 2016 απαιτούν την παρουσία μηχανημάτων στην περιοχή και ο Πτηνολογικός σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου και άλλους εμπλεκόμενους φορείς θα παρακολουθούν την πρόοδο και την υλοποίηση των εργασιών.

Το έργο Darwin Plus ‘Akrotiri Marsh Restoration: a flagship wetland in the Cyprus SBAs’ (Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις της Κύπρου) υλοποιείται μέσω χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την αποκατάσταση του Λιβαδιού και της βιοποικιλότητάς του. Επικεφαλής του έργου είναι ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ενώ το Περιβαλλοντικό Κέντρο Ακρωτηρίου και το BirdLife Μεγάλης Βρετανίας (RSPB) είναι οι άλλοι δύο εταίροι του έργου. Αυτό το έργο προστασίας και διατήρησης της φύσης έχει διάρκεια 2 χρόνια, μεταξύ Απριλίου 2015 και Μαρτίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο Darwin μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του έργου www.akrotirimarsh.org.
 
 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: