Νέο είδος πουλιού στην Ινδία και Κίνα, η Τσίχλα Ιμαλαΐων

29 Ιανουαρίου 2016

Κοινοποίηση
Στις μέρες μας σπάνια ανακαλύπτονται νέα είδη πουλιών. Τα τελευταία 15 χρόνια, κατά μέσο όρο πέντε νέα είδη ανακαλύπτονται κάθε χρόνο, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Νότια Αμερική.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, ενώ μελετούσε πουλιά σε μεγάλα υψόμετρα στην Ινδία, συνειδητοποίησε ότι η Αλπική Τσίχλα Zoothera mollissima η οποία θεωρείτο ως ένα είδος, ήταν στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά είδη. Αυτό που αρχικά τράβηξε την προσοχή των ερευνητών ήταν το γεγονός ότι η Αλπική Τσίχλα στις περιοχές με κωνοφόρα και μικτά δάση είχε ένα μάλλον μουσικό τραγούδι, ενώ τα άτομα που βρέθηκαν στην ίδια περιοχή, αλλά σε βραχώδη σημεία σε πιο μεγάλα υψόμετρα όπου δεν υπάρχουν δέντρα, είχαν ένα πολύ πιο σκληρό, τσιριχτό και χωρίς μελωδία τραγούδι.

Κατά τη μελέτη, η οποία διήρκησε 6 χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα σε 15 μουσεία σε 7 χώρες, συγκρίνοντας το φτέρωμα, τη δομή, το τραγούδι, το DNA και την οικολογία των πουλιών αυτών και κατάφεραν να εντοπίσουν συνεπείς διαφορές στο φτέρωμα και τη δομή μεταξύ πουλιών από αυτούς τους δύο πληθυσμούς. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι το είδος με το μουσικό κάλεσμα που φώλιαζε στα δάση των ανατολικών Ιμαλαΐων είναι διαφορετικό είδος χωρίς επιστημονική ονομασία.

Το πουλί, που περιγράφεται στο τρέχον τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Avian Research, έχει ονομαστεί Τσίχλα Ιμαλαΐων (Himalayan Forest Thrush) Zoothera salimalii. Η επιστημονική ονομασία έγινε προς τιμή του Ινδού ορνιθολόγου Σαλίμ Αλί, σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην Ινδική ορνιθολογία και στη διατήρηση της φύσης.

Παρόλο που η Τσίχλα Ιμαλάϊων είναι κοινό είδος στην περιοχή, εντούτοις παρέμεινε απαρατήρητο λόγω της μεγάλης ομοιότητάς του με την Αλπική Τσίχλα.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: