Επιστημονική έρευνα για την παράνομη θανάτωση πουλιών στη περιοχή της Μεσογείου

30 Σεπτεμβρίου 2015

​Το BirdLife International δημοσίευσε τον περασμένο μήνα μία επιστημονική έρευνα για την παράνομη θανάτωση πουλιών στη περιοχή της Μεσογείου, την πρώτη επιστημονική έρευνα του είδους με σκοπό την ποσοτικοποίηση της κλίμακας και της εμβέλειας της παράνομης θανάτωσης σε όλη αυτή την περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι φρικτά και παρά τη νομική προστασία που είναι σε ισχύ στις διάφορες χώρες, εκτιμάται ότι περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο.

Το BirdLife International και οι εταίροι του έχουν αποκαλύψει το συγκλονιστικό βαθμό στον οποίο αριθμός ειδών αποδεκατίζεται, και δημιούργησαν μια λίστα με τις δέκα χώρες με τον υψηλότερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο και οι οποίες είναι: η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Συρία, ο Λίβανος, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κροατία, η Λιβύη και η Αλβανία.
 
Παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται επίσης ψηλά. Δεν εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην κορυφή ως μία από τις χειρότερες περιοχές παγίδευσης στη λεκάνη της Μεσογείου. Στην πραγματικότητα, η έκθεση εντόπισε 3 τοποθεσίες όπου περισσότερα από μισό εκατομμύριο πουλιά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο: στην πρώτη θέση ήταν η περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου στην Κύπρο (689.000 πουλιά), ακολουθούμενη από το φράγμα Menbej-Tishreen στη Συρία (679.000 πουλιά) και την περιοχή El Manzala στην Αίγυπτο (617.000 πουλιά).
 
Εκτός από την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία κατέχει την ντροπιαστική πρώτη θέση στην περιοχή της Μεσογείου, η Κύπρος έχει επίσης τον υψηλότερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται κατά κεφαλήν, 196 πουλιά ανά 100 ανθρώπους, ακολουθούμενη από το Λίβανο, με εκτιμώμενο αριθμό 44 πουλιών ανά 100 άτομα. Μέσα από τη μελέτη αυτή, γίνεται εμφανές το μέγεθος της παράνομης παγίδευσης πουλιών στη Κύπρο, η οποία στις μέρες μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις,  τονίζοντας παράλληλα τον αντίκτυπο που έχει η Κύπρος ως χώρα στα μεταναστευτικά πουλιά.

Η έκθεση αναγνωρίζει  τα είδη πουλιών που επηρεάζονται περισσότερο από την παράνομη θανάτωση και εκτιμά ότι ο Σπίνος  έχει επηρεάζεται περισσότερο απ’ όλα τα είδη (κατ' εκτίμηση 2,9 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο), με το Αμπελοπούλι (1,8 εκατομμύρια), το Ορτύκι (1,6 εκατομμύρια) και την Τζίηκλα (1,2 εκατομμύρια) να αποτελούν το υπόλοιπο της πρώτης τετράδας. Επιπλέον, όσον αφορά τις μεθόδους θανάτωσης, η έκθεση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το κυνήγι και την παγίδευση ως τις κύριες μεθόδους.

Τα ευρήματα αυτής της ντροπιαστικής επιστημονικής έκθεσης υποδεικνύουν σαφώς την επείγουσα ανάγκη για την υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο, χωρίς καμία παρέκκλιση, καθώς και την ανάγκη για μια συνεπή πολιτική μηδενικής ανοχής. Τα στοιχεία της έρευνας έχουν σταλεί για να δημοσιευτούν σε επιστημονικό άρθρο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα, δίνοντας μια πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης στη Μεσόγειο.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: