Ένα πουλί έφαγε το καλάμι μου

05 Μαρτίου 2019

Κοινοποίηση
Ο τίτλος δεν αποτελεί δικαιολογία για αποχή από το σχολείο, αλλά ένα τεράστιο λόγο για τις πολυάριθμες τυχαίες θανατώσεις θαλασσοπουλιών αλλά και θαλάσσιων θηλαστικών όπως φάλαινες και δελφίνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο θάνατος επέρχεται ως αποτέλεσμα πνιγμού των ειδών μετά από μπέρδεμα σε εγκαταλελειμμένα, χαμένα, απορριφθέντα ή ενεργά αλιευτικά εργαλεία.

Για τα θαλασσοπούλια συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις της αλιείας μπορεί να είναι πολλαπλές:

  1. Η υπερεκμετάλλευση ή υπεραλίευση του αλιευτικού αποθέματος μπορεί να μειώσει τη διαθέσιμη τροφή για τα θαλασσοπούλια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα επιβίωσης και αναπαραγωγής σε ορισμένα είδη.
  2. Τα απορριπτόμενα αλιεύματα παρέχουν μια νέα πηγή τροφής για τα θαλασσοπούλια που δε θα ήταν διαθέσιμη σε άλλες περιπτώσεις. Αυτή η τροφή είναι πλέον ‘άφθονη’ και ‘προβλέψιμη’ δημιουργώντας μια ισχυρή εξάρτηση και τελικά την αύξηση ορισμένων πληθυσμών και ειδών, που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπίες στο οικοσύστημα.
  3. Τα θαλασσοπούλια μπλέκονται σε ορισμένα αλιευτικά εργαλεία και ενδέχεται να πνιγούν προσπαθώντας να αρπάξουν το δόλωμα από τα παραγάδια, όταν εμπλέκονται ή συγκρούονται με συρόμενα εργαλεία και τράτες ή όταν μπλέκονται όταν καταδύονται σε πλωτά (ρηχά) ή  δίχτυα βυθού.
Αν και αυτές οι τρεις επιπτώσεις της αλιείας είναι μεταξύ τους ανεξάρτητες και έχουν ανομοιογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια πτηνά, οι επιδράσεις αλληλοσυσχετίζονται και αλληλεπιδρούν με περίπλοκους και απρόσμενους τρόπους που τελικά απειλούν τους πληθυσμούς θαλασσοπουλιών και άλλων θαλάσσιων ζωών. Η αλληλεπίδραση με τα αλιευτικά εργαλεία μπορεί να οδηγήσει σε ζωντανές ή νεκρές συλλήψεις οποιασδήποτε θαλάσσιας ζωής, εν τούτοις, συχνά η τύχη των απελευθερωμένων πουλιών (κυρίως) δεν είναι γνωστή. Αν και η αλληλεπίδραση με τα εργαλεία μπορεί να μην έχει πάντα ως αποτέλεσμα τραυματισμό ή θνησιμότητα, η αλληλεπίδραση θαλασσοπουλιών με αλιευτικά εργαλεία φανερώνει την τρωτότητα τους σε αυτά τα εργαλεία. Στο πλαίσιο του προγράμματός μας για την παρεμπίπτουσα αλιεία, με στόχο την αξιολόγηση και μείωση επίδρασης των επιπτώσεων των αλιευτικών εργαλείων σε ευάλωτα είδη, όπως χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά και θαλασσοπούλια, οι αλιείς υποδέχονται στα σκάφη τους τους παρατηρητές μας για το δεύτερο έτος συλλογής δεδομένων. Έχουν ήδη διεξαχθεί έρευνες σε μικρά αλιευτικά αλλά και αλιευτικά με παραγάδι στα λιμάνια της Πάφου, του Λατσιού, της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Αγίας Νάπας.

Το 2019 θα επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την κυπριακή αλιευτική κοινότητα και θα διερευνήσουμε περαιτέρω τις βέλτιστες πρακτικές για τον μετριασμό των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων στην αλιεία στην Κύπρο. Επιπλέον, ενώ μέσα από το πρόγραμμα μας διαφάνηκε πως τα θαλασσοπούλια της Κύπρου δεν φαίνεται επηρεάζονται από την παρεμπίπτουσα αλιεία, θα συνεχίσουμε την ενημέρωση γύρω από τα θαλασσοπούλια ώστε οι αλιείς να μας βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την αναγνώριση και τον αριθμό των θαλασσοπουλιών, τις περιοχές τροφοληψίας τους και ακόμη και πιθανά περιστατικά τυχαίας εμπλοκής με αλιευτικά εργαλεία.

Πρόσφατα, ο Πτηνολογικός ενημερώθηκε για ένα περιστατικό εμπλοκής ενός Σκουφοβούτη με μισίνα καλαμιού ψαρέματος στο αλιευτικό λιμάνι της Λάρνακας. Παρόλο που δεν εμπλεκόμαστε άμεσα με την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων (τόσο με τη διάσωση όσο και με την περίθαλψη πουλιών ή άλλων θαλάσσιων ζώων στο πλαίσιο του προγράμματός μας), η στενή μας συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, μας παρέχει την ευελιξία να βοηθήσουμε όσο πιο άμεσα και γρήγορα μπορούμε.

Παρακάτω, παραθέτουμε χρήσιμους αριθμούς τηλεφώνων σε περίπτωση που συναντήσετε τραυματισμένο πουλί ή θαλάσσιο ζώο σε κίνδυνο.
 
Θάνατος χελώνας
Ανοιχτή γραμμή βοήθειας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου: 96952929

Θάνατος θαλάσσιων ζώων (όπως καρχαρίες ή δελφίνια):
  • Επαρχία Λάρνακας / Αμμοχώστου - 99 48 96 45
  • Επαρχία Λεμεσού / Ζύγι - 99 48 61 30
  • Επαρχία Πάφου - 99 48 96 42
Τραυματισμός / θάνατος [θαλάσσιων] πουλιών
Παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στους παρακάτω αριθμούς:
  • Λεμεσός - 99445728
  • Λάρνακα - 99634325, 99522700, 99542774, 99614629
  • Πάφος - 99445679, 99445291

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: