Η νέα ταξινόμηση του BirdLife και η σημασία της για τη διατήρηση των πουλιών

27 Απριλίου 2017

Στα τέλη του 2016 δημοσιεύθηκε ο δεύτερος και τελευταίος τόμος του Εικονογραφημένου Καταλόγου των Πουλιών του Κόσμου, μία έκδοση ορόσημο από το Εγχειρίδιο των Πουλιών του Κόσμου (Handbook of the Birds of the World, HBW) και το BirdLife International. Αυτός ο πρωτοποριακός νέος κατάλογος παρουσιάζει για πρώτη φορά ανεξάρτητες ταξινομικές αναθεωρήσεις για όλα τα είδη πτηνών του κόσμου, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες πληροφορίες και μια εξαντλητική μεθοδολογία με απόλυτα συστηματικό και συνεπή τρόπο. Η νέα ταξινόμηση υιοθετήθηκε πλήρως από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, αντικαθιστώντας το ήδη ξεπερασμένο σύστημα ταξινόμησης που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρόσφατα.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αναρωτιέστε «Τι είναι η ταξινόμηση και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει;» Η ταξινόμηση είναι η επιστήμη που ασχολείται με την περιγραφή, την ταυτοποίηση, την ονομασία και την κατάταξη των οργανισμών. Η ταξινόμηση περιγράφει τα είδη του κόσμου και τις σχέσεις μεταξύ τους. Παρόλο που ένας κατάλογος ειδών δεν κάνει τίποτα από μόνος του για να τα σώσει, η ταξινόμηση πηγαίνει χέρι-χέρι με τη διατήρηση. Πώς μπορούμε να σώσουμε είδη, αν δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε, και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών και της υποβάθμισης των οικοτόπων, αν δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να περιγράψουμε τα αλληλεπιδρώντα συστατικά των φυσικών οικοσυστημάτων;

Καθώς τα ταξίδια σε κάποτε απομακρυσμένα μέρη γίνονται όλο και ευκολότερα και καθώς η γενετική επιστήμη έχει καθιερωθεί στην ταξινόμηση, τα είδη τώρα «εξομοιώνονται» (όταν δύο ή περισσότερα είδη συγχωνεύονται σε ένα) και «χωρίζονται» (όταν ένα είδος διαιρείται σε δύο ή περισσότερα) με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Για να αντιμετωπίσει και να αξιολογήσει όλα αυτά τα σχισίματα, το BirdLife International καθόρισε τα δικά του κριτήρια για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τί μπορεί να θεωρηθεί ως είδος σήμερα. Τα κριτήρια αυτά διασφαλίζουν ότι η ταξινόμηση πουλιών που χρησιμοποιούμε είναι συνεπής, δίκαιη, κατανοητή και ενημερωμένη, ενώ ο ίδιος ο κατάλογος ειδών έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να μας βοηθήσει στο έργο μας: ευελιξία, ταχύτητα και πάνω από όλα κριτική ανεξαρτησία.

Τι σημαίνει αυτό για τους πτηνοπαρατηρητές στην Κύπρο; Θα παρατηρήσετε ότι η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα είδη στον Μηνιαίο Συστηματικό Κατάλογο, στην Ετήσια Ορνιθολογική Αναφορά και σε άλλες δημοσιεύσεις του Πτηνολογικού, έχει αλλάξει ώστε να ταιριάζει με τον Συστηματικό Κατάλογο των HBW και BirdLife International. Ορισμένα είδη στον κατάλογο της Κύπρου έχουν χωριστεί και κάποια έχουν συγκεντρωθεί. Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε για ορισμένα είδη έχουν αλλάξει. Μπορείτε να δείτε όλες τις αλλαγές και να αναφέρετε όλα τα πουλιά που έχετε καταγράψει κατά τις εξορμήσεις σας χρησιμοποιώντας το νέο φύλλο καταγραφής πουλιών που διατίθεται από την Jane Στυλιανού, Υπεύθυνη Καταγραφών του Πτηνολογικού.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: