Επιτυχημένη η φετινή ετήσια χειμερινή καταμέτρηση του Γύπα

31 Δεκεμβρίου 2016

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, εθελοντές και προσωπικό του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου μαζί με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Τμήμα Περιβάλλοντος των περιοχών κυρίαρχων βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποίησαν την ετήσια χειμερινή απογραφή του Γύπα για το 2016-17. Η ομάδα των παρατηρητών κάλυψε επτά σημεία στην περιοχή τροφοδοσίας και στα γνωστά σημεία αναπαραγωγής του Γύπα, ενώ η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εγκατέστησε κάμερες στα εστιατόρια (ταΐστρες) Γύπα.

Στο πρώτο μέρος της ημέρας απογραφής, 11 γύπες παρατηρήθηκαν στους γκρεμούς της Ζαπάλο και της παραλίας Tunnel. Τα περισσότερα πουλιά άφησαν τους παράκτιους γκρεμούς πριν το μεσημέρι και το μεγαλύτερο μέρος της «δράσης» κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας ήταν γύρω από το εστιατόριο Γύπα στον Άγιο Ιωάννη (Βρέτσια).

Ήταν πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια πιθανή φωλιά παρατηρήθηκε στους γκρεμούς της Ζαπάλο φέτος, ιδίως διότι την περσινή περίοδο δεν υπήρξαν σημάδια αναπαραγωγής. Είχαμε επίσης καλή θέα δύο μαρκαρισμένων πουλιών, συμπεριλαμβανομένου και του CCT, το οποίο είναι κυπριακό πουλί (δηλαδή δεν είναι ένα από αυτά που ήρθαν από την Κρήτη και απελευθερώθηκαν στην Κύπρο για ενίσχυση του κυπριακού πληθυσμού Γύπα) που μαρκαρίστηκε τον Απρίλιο του 2016.

Με βάση τις καταμετρήσεις των παρατηρητών, ο εκτιμώμενος μέγιστος αριθμός Γυπών ήταν 21, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπήρξαν περαιτέρω απώλειες μετά από τους θανάτους επτά πουλιών στις αρχές του έτους από δηλητηρίαση. Μείνετε συντονισμένοι για πλήρεις πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες στις επόμενες μέρες, όταν αναλύσουμε τα δεδομένα από τις κάμερες.

Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε του αφοσιωμένους εθελοντές μας που βοήθησαν να καταστεί δυνατή και φέτος η ετήσια απογραφή του Γύπα.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: