Αρπακτικά πέφτουν θύματα ανεύθυνων συμπεριφορών

02 Μαρτίου 2018

Κοινοποίηση
Είναι πάντα αποκαρδιωτικό να βλέπεις πουλιά να πέφτουν θύματα στο έγκλημα κατά της άγριας ζωής, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι αρπακτικά γεννημένα να κυριαρχούν τους ουρανούς.

Τους τελευταίους μήνες ήρθαν στην αντίληψή μας περιστατικά παράνομης θανάτωσης αρπακτικών με θύματα δύο Σπιζαετούς, ένα Ορνιθοσιάχινο, μια Γερακίνα, ένα Γύπα και ένα Βαλτοσιάχινο.

Το πιο πρόσφατο συμβάν, που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί, είναι οι φωτογραφίες ενός Βαλτοσιάχινου εν πτήσει (!) κτυπημένο με βέλος, τις οποίες μας έστειλε το μέλος μας Raija Howard. Αν και στις φωτογραφίες φαίνεται να πετάει το πουλί, η πικρή αλήθεια είναι ότι πολύ πιθανόν είναι καταδικασμένο να πεθάνει (από αιμορραγία ή και λόγω έλλειψης τροφής αφού δεν μπορεί να κυνηγήσει).

Αν και τα πλείστα περιστατικά ήταν πυροβολισμοί, ο ένας εκ των Σπιζαετών, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην επαρχία Λάρνακας, έπεσε θύμα δηλητηρίασης. Η παράνομη τοποθέτηση δηλητηρίων στην ύπαιθρο είναι μία από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει το είδος, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την άγρια ζωήΗ συχνότητα αυτών των περιστατικών πέρα από λυπηρή είναι και ιδιαίτερα ανησυχητική. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Απαιτείται αποφασιστική και ρηξικέλευθη δράση για την αντιμετώπιση της θανάσιμης αυτής απειλής.

Τα αρπακτικά είναι εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή πουλιά – στην όψη και μόνο αποπνέουν δέος. Αξίζουν το θαυμασμό και την προστασία μας και όχι να πέφτουν θύματα ανεύθυνων συμπεριφορών. Εάν γίνετε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών πρέπει να προβείτε σε άμεση καταγγελία στις αρμόδιες αρχές ή/και στον Πτηνολογικό. Για καταγγελίες επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στα πιο κάτω τηλέφωνα: Λευκωσία 99445697, Λεμεσός 99445728, Λάρνακα/Αμμόχωστος 99634325, Πάφος 99445679 ή με την Αστυνομία το 1414. Για περιστατικά εντός των Βάσεων καλέστε το 1443.

Σημείωση: Για τη διευκόλυνση της εξακρίβωσης της αιτίας θανάτου παρακαλούμε να βγάλετε φωτογραφίες όπως βρείτε το νεκρό πουλί, δηλαδή χωρίς να το μετακινήσετε. Για λόγους δικής σας ασφάλειας μην αγγίζετε νεκρά πουλιά με γυμνά χέρια, αφού μπορεί να πρόκειται για δηλητηρίαση όπου ουσίες μπορεί να είναι επικίνδυνες και για τους ανθρώπους. 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: