Έτοιμοι για τις καταμετρήσεις του 2017

31 Μαρτίου 2017

Η άνοιξη είναι αναμφισβήτητα η πιο όμορφη εποχή στην Κύπρο. Το τοπίο είναι πράσινο με πλούσια βλάστηση, τα αγριολούλουδα ανθίζουν και το κελάηδημα των πουλιών πλημμυρίζει την ύπαιθρο. Από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Ιουνίου είναι η πιο έντονη περίοδος για την Υπεύθυνη Καταγραφών και Έρευνας του Πτηνολογικού και όλους τους εθελοντές μας. 

Καθώς τα φωλεάζοντα πουλιά πιάνουν δουλειά για την ανοιξιάτικη αναπαραγωγική περίοδο, διεκδικώντας τη χωροκράτειά τους, κτίζοντας τις φωλιές τους και φροντίζοντας τους νεοσσούς τους, η ομάδα του Πτηνολογικού πραγματοποιεί τις ετήσιες έρευνες και τα προγράμματα παρακολούθησης φωλεάζοντων πτηνών.

Το Σχέδιο Παρακολούθησης Κοινών Πουλιών (ΣΠΚΠ), το οποίο ξεκίνησε το 2006, έχει ως στόχο την εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων των σχετικά κοινών και διαδεδομένων φωλεάζοντων πουλιών και συμβάλλει στο Πανευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης Κοινών Πουλιών. Τα δεδομένα από τα συστήματα παρακολούθησης αυτά, όχι μόνο βοηθούν επιστήμονες να κατανοήσουν πώς και γιατί οι πληθυσμοί των πουλιών αλλάζουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα παραδίδονται στους φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωπαϊκοί δείκτες οι οποίοι βασίζονται στις πληθυσμιακές τάσεις πουλιών περιλαμβάνονται στους διαρθρωτικούς δείκτες και δείκτες βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι εθνικοί δείκτες για τα είδη γεωργικών περιοχών χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιολόγηση της υγείας και της βιωσιμότητας των γεωργικών οικοτόπων.

Από το 2013, οι εθελοντές του Πτηνολογικού και επισκεπτόμενοι πτηνοπαρατηρητές ασχολούνται επίσης με μια ακόμα πανευρωπαϊκή προσπάθεια: τον νέο Άτλαντα Φωλεάζοντων Πουλιών της Ευρώπης. Σε ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα χαρτογράφησης βιοποικιλότητας που έχει επιχειρηθεί ποτέ, ο νέος ευρωπαϊκός Άτλαντας θα παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την κατανομή για πάνω από 500 ειδών φωλεάζοντων πουλιών σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλη την ήπειρο. Οι πληροφορίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων περιβαλλοντικών αλλαγών. Αυτό το έτος, το 2017, είναι το τελευταίο έτος του προγράμματος, και η ομάδα του Πτηνολογικού θα εργαστεί σκληρά αυτή την αναπαραγωγική περίοδο για να ολοκληρωθεί το έργο του Άτλαντα και να παραδώσει στον Άτλαντα Φωλεάζοντων Πουλιών της Ευρώπης χάρτες κατανομής για όλα τα φωλεάζοντα πουλιά στην Κύπρο.

Ευχόμαστε σε όλους τους εθελοντές μας μια γόνιμη περίοδο έρευνας στο πεδίο για την άνοιξη και το καλοκαίρι 2017!
 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: