Το Κάβο Γκρέκο παραμένει ασφαλές από αναπτύξεις γκολφ

05 Μαρτίου 2019

Στη σωρεία απαισιόδοξων και θλιβερών ειδήσεων για τη φύση και το περιβάλλον που κατακλύζουν τις οθόνες ολονών μας καθημερινά, τα καλά νέα, όσο αυτονόητα και να είναι, πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο λόγω της κυριολεκτικής τους φύσης ως θετικά, αλλά και επειδή μάς δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και το δικαίωμα να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τη φύση του τόπου μας.
 

Το Κάβο Γκρέκο, το νοτιοανατολικότερο άκρο του νησιού μας και το πρώτο σημείο ξηράς που συναντούν τα μεταναστευτικά πουλιά ερχόμενα από τον νότο την άνοιξη, θα παραμείνει ένα φυσικό ακρωτήριο όπου τα άγρια πουλιά ξεκουράζονται κατά το μεγάλο τους ταξίδι και κάποια φτιάχνουν τη φωλιά τους. Δεν θα μετατραπεί σε γήπεδο γκολφ, clubhouse, εμπορικά καταστήματα, πεντάστερο ξενοδοχείο και 200 επαύλεις, όπως προωθούταν τα τελευταία 5 χρόνια.

Μόλις πριν μερικές μέρες, το Τμήμα Περιβάλλοντος γνωμοδότησε: το έργο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Οι λόγοι; Ότι το έργο αυτό καταλαμβάνει το 6% της χερσαίας έκτασης της περιοχής Natura 2000 του Κάβο Γκρέκο και πιθανή υλοποίηση του θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέφρασε την αρνητική του γνώμη για το έργο τόσο σε επίπεδο εκτίμησης των επιπτώσεων του έργου αυτού σε σχέση με την περιοχή Natura 2000 όσο και στο περιβάλλον ευρύτερα.

Μπορεί κάποιος εύλογα να πει ότι αυτό θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Ότι τέτοιας κλίμακας αναπτύξεις δεν έχουν θέση εντός κρατικής δασικής γης και εντός περιοχών Natura 2000, οι οποίες έχουν καθεστώς προστασίας και στόχους διατήρησης με τους οποίους δεν συνάδει ένα γήπεδο γκολφ με οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις. Και όμως, όταν τα αυτονόητα παραγκωνίζονται κοντόφθαλμα στον βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους, όπως στην περίπτωση αδειοδότησης ανάπτυξης γηπέδου γκολφ με 800 επαύλεις και ξενοδοχείο στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην άλλη άκρη του νησιού στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά της Πάφου, τότε παύουν να θεωρούνται αυτονόητα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ανάπτυξη αυτή δεν θα προωθηθεί σε κάποιο άλλο σημείο στην επαρχία Αμμοχώστου. Δυστυχώς η Κύπρος έχει πολιτική για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ, η οποία ενθαρρύνει τη δημιουργία 14 συνολικά γηπέδων με κίνητρα για πολεοδομικές χαλαρώσεις. Για την συγκεκριμένη πολιτική, παρόλες τις πάμπολλες εκκλήσεις που κάναμε ως Πτηνολογικός με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν προηγηθεί οποιεσδήποτε στρατηγικές μελέτες που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες σε έκταση ή σε νερό ή που να εξετάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Προς το παρόν όμως, και όσον αφορά το διαμάντι της επαρχίας Αμμοχώστου που δεν είναι άλλο από το Κάβο Γκρέκο μπορούμε να πούμε ότι παραμένει ασφαλές από την ανάπτυξη αυτή! Ότι το Μαυροφάλκονο, το Ασπροσιάχινο και ο Μελισσοφάγος θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την περιοχή ως σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους και ότι τα ενδημικά μας είδη, η Σκαλιφούρτα και ο Τρυπομάζης, θα συνεχίσουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους εκεί την άνοιξη. Για τα είδη αυτά άλλωστε καθορίστηκε η περιοχή αυτή ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Με την προώθηση της ανάπτυξης αυτής να έχει λήξει εντός της περιοχής Natura 2000 του Κάβο Γκρέκο, ευελπιστούμε να δοθεί πλέον σημασία και προτεραιότητα στη σωστή διαχείρισή της, και να ληφθούν μέτρα για τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζει, όπως την ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε οχήματα 4Χ4 και την εξάπλωση του ξενικού εισβλητικού είδους Ακακία.   

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: