Πώς η κρυφή παρακολούθηση βοηθά στη σύλληψη και στην καταδίκη παγιδευτών

04 Νοεμβρίου 2017

Η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της πάταξης και οι αρμόδιες αρχές σε διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να τη χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής. Τέτοια τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος), τη χρήση δικανικής επιστήμης και τη χρήση κρυφής παρακολούθησης, ως μερικά παραδείγματα.

Τα οφέλη από την εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων κατά των παρανομούντων και της κατάθεσης αυτών στα δικαστήρια, πλάνα για χρήση και προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά επίσης και πιο αποτελεσματική χρήση του χρόνου των διωκτικών αρχών.

Αναφορικά με την κρυφή παρακολούθηση, η RSPB (ΒirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο για αρκετά χρόνια, τοποθετώντας κρυφές κάμερες σε σημεία που είναι γνωστά ή υπάρχουν υποψίες ότι υπάρχει έγκλημα κατά της άγριας ζωής π.χ. για θανάτωση αρπακτικών πουλιών. Τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγονται, μετά από εξέταση, παρέχονται στις διωκτικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες εναντίον οποιωνδήποτε προσώπων έχουν ‘πιαστεί’ εν δράσει να διενεργούν κάποιο έγκλημα κατά της άγριας ζωής. Ανάλογα με την ποιότητα και το περιεχόμενο των πλάνων, αυτά καταθέτονται και στο δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία ως μέρος της εκδίκασης της υπόθεσης, ελπίζοντας ότι το δικαστήριο θα επιβάλει τις βαριές και αποτρεπτικές ποινές που εξάλλου προνοεί και ο νόμος. Μετά την ολοκλήρωση μιας δικαστικής υπόθεσης, οποιαδήποτε βίντεο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δείχνοντας μέσω εικόνων το πρόβλημα της παράνομης θανάτωσης πουλιών.

Έχοντας αυτά υπόψη, η RSPB και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της κρυφής παρακολούθησης στην Κύπρο για τη συλλογή στοιχείων για την παράνομη παγίδευση πουλιών το περασμένο φθινόπωρο 2016, με χρηματοδότηση από το Oak Foundation. Ειδικοί από την Ομάδα Εξιχνίασης Εγκλημάτων της RSPB ήρθαν στην Κύπρο, και σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, εγκατέστησαν κάμερες σε αρκετά σημεία παγίδευσης εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια μέθοδος παρακολούθησης χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο για να πιάσει ‘εν δράσει’ παγιδευτές και τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις αρχικές μας προσδοκίες, με τη δικαστική δίωξη 19 παγιδευτών. Στα πλάνα που λήφθηκαν, οι παγιδευτές φαίνονται να στήνουν και να αφαιρούν παγιδευμένα πουλιά από τα δίχτυα, να τα θανατώνουν με μαχαίρια και να τα πετούν μέσα σε σακούλες. Όλα τα βίντεο που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο της Δεκέλειας, και ως αποτέλεσμα, αποδόθηκαν πρόστιμα μέχρι 2.500 ευρώ ή φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή 3 χρόνων. Οι ποινές αυτές είναι ανάμεσα στις υψηλότερες που επιβλήθηκαν από το τοπικό δικαστήριο της Δεκέλειας για την παράνομη παγίδευση, ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η πάταξη κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών, χωρίς την επιβολή αποτρεπτικών ποινών από τα δικαστήρια, δεν μπορεί να έχει τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτή η ολοκληρωμένη εργασία έχει δείξει πως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει και να βελτιώσει την πάταξη κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο, και συνάμα να δώσει στα δικαστήρια χειροπιαστά στοιχεία για την επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

Διαβάστε περισσότερα για το έργο της Ομάδας Εξιχνίασης Εγκλημάτων της RSPB στην Κύπρο εδώ (στα αγγλικά μόνο).

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: