Νεκρός γύπας στα Βρέτσια

02 Νοεμβρίου 2017

Κοινοποίηση
γύπας
Τα ευχάριστα νέα που είχαμε την άνοιξη για την καταγραφή νέων φωλιών Γύπα δυστυχώς δεν κράτησαν για πολύ. Στις 21 Οκτωβρίου εντοπίστηκε νεκρός ένας νεαρός Γύπας στην περιοχή του Άη Γιάννη στα Βρέτσια. 

Ο νεκρός Γύπας μάλλον ήταν το πουλί που εκκολάφθηκε φέτος και που είχε καταγραφεί ως νεοσσός στους γκρεμούς της περιοχής κατά την καθιερωμένη παγκύπρια καταγραφή Γύπα τον περασμένο Μάιο.

Η αιτία παραμένει ακόμα άγνωστη και το ενδεχόμενο πυροβολισμού έχει αποκλειστεί βάσει της ακτινογραφίας που έγινε στο πουλί. Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, που είναι και η αρμόδια υπηρεσία της Κύπρου για τα άγρια πουλιά, θα αποστείλει δείγματα σε ειδικούς στο Ισραήλ για να διευκρινιστεί η αιτία θανάτου.

Με τη νέα αυτή απώλεια ο αριθμός του πληθυσμού Γύπα της Κύπρου υπολογίζεται στα 22 πουλιά.

Η προηγούμενη απώλεια πουλιών είχε καταγραφεί από τον Νοέμβριο 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο 2016 όπου σε διάστημα 4 μηνών χάσαμε 7 πουλιά λόγω δηλητηρίασης από δηλητηριασμένα δολώματα που αλόγιστα τοποθετούνται στην κυπριακή ύπαιθρο. Η τοποθέτηση δηλητηρίων στην ύπαιθρο αποτελεί την νούμερο 1 απειλή για το είδος στην Κύπρο (και σε άλλες χώρες της Ευρώπης).

Η παράνομη χρήση δηλητηρίων στην κυπριακή ύπαιθρο είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς με ένα τόσο μικρό πληθυσμό Γύπα κάθε πουλί που πεθαίνει αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την επιβίωση του είδους στην Κύπρο.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: