Πράσινο φως για προβληματικά έργα στον Ακάμα από το Τμήμα Περιβάλλοντος

31 Ιανουαρίου 2017

Κοινοποίηση
Με την αρχή της νέας χρονιάς εκδόθηκαν δυστυχώς, ακόμα δυο νέες θετικές γνωματεύσεις για έργα που χωροθετούνται εντός ή πλησίον της ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) καθώς και του ΤΚΣ (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας) της Χερσονήσου Ακάμα από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Οι δυο θετικές γνωματεύσεις αφορούν την επέκταση Λατομείου εντός της λατομικής ζώνης Ανδρολύκου σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων από τον ΤΚΣ και τη ΖΕΠ, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης στο Νέο Χωριό, εντός ΖΕΠ και ΤΚΣ. Οι θετικές αυτές γνωματεύσεις έρχονται σε συνέχεια της θετικής γνωμάτευσης για την ενοποιημένη ανάπτυξη στην περιοχή Αγιοβούνι, στο Δήμο της Πέγειας, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Παράλληλα, εντός Φεβρουαρίου, ξεκινά η διαδικασία της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα, πράγμα το οποίο έπρεπε να είχε γίνει ήδη προτού εξεταστούν οποιαδήποτε έργα για αδειοδότηση.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εκφράζει τη λύπη αλλά και την αντίθεσή του στην αδειοδότηση όλων των πιο πάνω αναπτύξεων αλλά και γενικά όλων των αναπτύξεων εντός ή στην περιφέρεια της προστατευόμενης περιοχής του Ακάμα. Είμαστε της άποψης ότι η οποιαδήποτε αδειοδότηση έργων εντός (ή στην περιφέρεια) της προστατευόμενης περιοχής,  θα μπορούσε  να γίνει μόνο εάν:  
  1. Ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και γίνει η επανακήρυξη των ορίων του ΤΚΣ Χερσόνησου Ακάμα,
  2. Γίνει έγκριση και δημοσιοποίηση των διαχειριστικών για τον ΤΚΣ και ΖΕΠ, και
  3. Εκδοθεί διάταγμα για την περιοχή

Ως Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα προβούμε σε όλες τις δυνατές ενέργειες έτσι ώστε οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο για να τερματιστεί η άναρχη κατάσταση που παρατηρείται σήμερα. 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: