Επιτέλους καλά νέα για τη Δεσποτική Λίμνη

01 Δεκεμβρίου 2017

Μετά τον θάνατο άγριων πουλιών στη Δεσποτική Λίμνη στο Ακρωτήρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πτηνολογικός συναντήθηκε πρόσφατα με τις αρμόδιες αρχές των Βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα.
 

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν άμεσες λύσεις όπως εισροή επιπρόσθετου νερού στη λίμνη ή και οξυγόνωση της λίμνης. Μακροπρόθεσμα, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη για την υδρολογική διαχείριση της λίμνης προς αποφυγή τέτοιων συμβάντων στο μέλλον, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των άγριων πουλιών που εξαρτώνται από τη σημαντική και ευαίσθητη αυτή περιοχή.
 
Φαίνεται πως η πιθανή αιτία για τον θάνατο των πουλιών είναι η αλλαντίαση, μια παραλυτική και τοξική δηλητηρίαση, η οποία οφείλεται στην ανάπτυξη ενός βλαβερού βακτηρίου στο νερό το οποίο τα πουλιά καταναλώνουν. H αλλαντίαση συνδέεται με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό και ευτροφισμό. Ο ευτροφισμός πιθανόν να συνδέεται με αλλαγές στην ποσότητα/ποιότητα του νερού που εισρέει στη λίμνη. Η υψηλή συγκέντρωση άλγης και επομένως η παρουσία χαμηλών ποσοτήτων οξυγόνου στο νερό, ιδιαίτερα σε πιο ζεστό καιρό, οδηγούν συχνά σε αλλαντίαση στα πουλιά.
 
Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση, έχει εισρεύσει επιπρόσθετο νερό στη λίμνη δίνοντας της κυριολεκτικά ανάσα ζωής Από εδώ και πέρα θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην εφαρμογή των μακροπρόθεσμων προτεινόμενων μέτρων, σε συνεργασία πάντοτε με τις αρμόδιες αρχές.
 

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: