Θα φωλιάσουν οι γύπες μας φέτος; Νέα από την τελευταία καταγραφή του είδους

09 Φεβρουαρίου 2018

​Από τότε που άρχισε το έργο ΓΥΠΑΣ το 2011, πραγματοποιούνται καταγραφές του γύπα στην Κύπρο δυο φορές το χρόνο, τον χειμώνα και την άνοιξη. 

Οι γύπες αρχίζουν να φωλιάζουν από τον Ιανουάριο, οπότε κατά την ετήσια χειμερινή καταμέτρηση αρχίζουμε να ψάχνουμε για πιθανές φωλιές. Σήμερα, η μόνη τοποθεσία όπου σίγουρα θα φωλιάσουν οι γύπες είναι οι Γκρεμοί της Επισκοπής, αν και το είδος κάποτε φώλιαζε σε πολλούς άλλους γκρεμούς του νησιού, πριν ο πληθυσμός τους υπέστη καταστροφική πτώση.

Καταγραφή γύπα στους Γκρεμούς Επισκοπής © Χ. Ιερωνυμίδου 

Στήσαμε τον σταθμό παρατήρησής μας νωρίς το πρωί στους Γκρεμούς της Επισκοπής και με τα τηλεσκόπιά μας καταγράψαμε περίπου 12 γύπες να κουρνιάζουν στους γκρεμούς – αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου τον μισό πληθυσμό της Κύπρου. Τότε άρχισαν τα μηνύματα από τις άλλες ομάδες, ενημερώνοντάς μας ότι είχαν φθάσει στην κάθε θέση και ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την έρευνα.


Καταγραφή γύπα στα Βρέτσια © Silvio Augusto Rusmigo
 
Το πρώτο τηλεφώνημα έβαλε ένα χαμόγελο στα πρόσωπά μας: οι συνάδελφοί μας από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας είχαν εντοπίσει ένα ζευγάρι γύπες να ζευγαρώνουν σε γκρεμούς στην περιοχή Πάφου. Αυτά τα πουλιά, και τα δύο άτομα ήρθαν από την Κρήτη μέσω του έργου ΓΥΠΑΣ, ίσως να είναι το ίδιο ζευγάρι που φώλιασε πέρσι σε μια περιοχή όπου υπήρχε μια σημαντική αποικία γυπών στο παρελθόν. Ευελπιστούμε πως θα το επιβεβαιώσουμε αυτό κατά την ανοιξιάτικη καταγραφή.
 
Καθώς η μέρα προχωρούσε και ο ήλιος άρχισε να θερμαίνει τον αέρα, οι γύπες στους Γκρεμούς της Επισκοπής άρχισαν να τεντώνουν τα φτερά τους. Σύντομα οι περισσότεροι άρχισαν να ανεμοπορούν προς την ενδοχώρα προς εύρεση τροφής. Μερικοί γύπες έμειναν όλη μέρα στους Γκρεμούς της Επισκοπής και υπήρχαν ελπιδοφόρα σημάδια για μια ή δύο φωλιές εδώ. Όλες οι ομάδες παρατηρητών καταγράψαμε συνολικά 17 γύπες. Ίσως μερικά άτομα να μην τα είδαμε (είναι εκπληκτικό το πόσο καμουφλαρισμένοι μπορούν να είναι ενώ κουρνιάζουν στους γκρεμούς), ωστόσο 17-20 γύπες είναι ένας θλιβερά χαμηλός αριθμός. Είναι λιγότερο από το ένα δέκατο του μεγέθους που θα περίμενε κανείς για ένα υγιή πληθυσμό στην Κύπρο.
 
Όσο συνεχίζεται η τοποθέτηση δηλητηρίων στην ύπαιθρο και η λαθροθηρία, το μέλλον για τους γύπες της Κύπρου φαίνεται ζοφερό. Όπως πάντα, δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε αυτές τις απειλές και να συνεργαστούμε με τις αρχές για να προστατέψουμε τους γύπες μας.
 
Ευχαριστούμε την ομάδα των αφοσιωμένων εθελοντών μας, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσων, που αφιέρωσαν και πάλι τον χρόνο τους για την καταγραφή του γύπα.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: