Τι καταφέραμε μαζί το 2019

24 Δεκεμβρίου 2019

Κοινοποίηση
Κατά πολλούς τρόπους, το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη φύση της Κύπρου, αλλά παρόλα αυτά, έχουμε πολλά να είμαστε περήφανοι, αφού για ακόμη μια χρονιά έχουμε εργαστεί ακούραστα για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους. Καθώς το έτος τελειώνει, μοιραζόμαστε μαζί σας κάποια από τα πράγματα που καταφέραμε να πετύχουμε μέσα στο 2019.

1. Ξεκινήσαμε ένα τετραετές πρόγραμμα για τη διάσωση του απειλούμενου ΓύπαTo 2019 σηματοδότησε την έναρξη του τετραετούς μας προγράμματος με τίτλο LIFE with Vultures. Ενώνοντας δυνάμεις με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Terra Cypria και τον διεθνή οργανισμό Vulture Conservation Foundation στόχος του προγράμματος είναι η αναχαίτιση της εξαφάνισης και στην προστασία του εναπομείναντα πληθυσμού του Γύπα στην Κύπρο μέσω συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των κύριων απειλών του είδους. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, δράσεις για την αντιμετώπιση των προσκρούσεων σε εναέρια ηλεκτρικά καλώδια, ενώ περιλαμβάνει δράσεις για την επέκταση του δικτύου ταϊστρών για την παροχή συμπληρωματικής τροφής στους Γύπες. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει επίσης εισαγωγή Γυπών από την Ισπανία για να απελευθερωθούν στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση του εξαιρετικά μειωμένου κυπριακού πληθυσμού. Το πρόγραμμα «LIFE with Vultures» πέρα από τα άμεσα οφέλη που θα έχει για τον Γύπα, έχει και παράπλευρα οφέλη για άλλα είδη άγριας ζωής αλλά και για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών σκύλων που χάνουν τους σκύλους τους από δηλητηρίαση στην ύπαιθρο κάθε χρόνο.
 

2. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία του πρώτου μας καταφυγίου για τα πουλιά
 

© Silvio A. Rusmigo

Μερικά χιλιόμετρα ανατολικά του Φράγματος της Άχνας, στην καρδιά της επαρχίας Αμμοχώστου, ριζώνει μια νέα ελπίδα για τα πουλιά. Αφού εκμισθώσαμε δύο κομμάτια γης κοντά στο χωριό Φρέναρος, το 2019 ξεκινήσαμε επιτόπιες εργασίες με στόχο να μετατρέψουμε τη γη αυτή σε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα πουλιά, κάπου όπου μπορούν να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους και να αποφεύγουν την παγίδευση. Η γη έχει έκταση 29.500 τετραγωνικά μέτρα και περίπου το ήμισυ αυτής της περιοχής είναι ήδη φυτεμένο με πολλά διαφορετικά είδη φυτών, προσφέροντας ένα καλό βιότοπο για τα πουλιά. Στο άλλο μισό της γης σκοπεύουμε να φυτέψουμε ιθαγενή φυτά και να δημιουργήσουμε μια ποικιλία από διαφορετικούς οικότοπους όπως μικρές λιμνούλες και λιβάδι αγριολούλουδων για να προσελκύσουμε διαφορετικά είδη πουλιών. Αν και μικρό, πρόκειται στην ουσία για το πρώτο φυσικό καταφύγιο του Πτηνολογικού για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Στο μέλλον, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την περιοχή και για άλλους σκοπούς, όπως εκπαίδευση, έρευνα και ίσως ακόμη και για πτηνοπαρατήρηση. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον εταίρο μας στη Γερμανία, τη NABU, για την υποστήριξη. 

3. Πιέσαμε για τη διαφύλαξη προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 

© Silvio A. Rusmigo

Όταν ο αγώνας μας για την προστασία και τη σωστή διαχείριση των πολυτιμότερων φυσικών μας δικαιώνεται, αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και το δικαίωμα να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τη φύση του τόπου μας. Το 2019, καταφέραμε να κρατήσουμε το Κάβο Γκρέκο ασφαλές από αναπτύξεις γκολφ. Οι πιέσεις μας συνέβαλαν έτσι ώστε το Κάβο Γκρέκο να παραμείνει ένα φυσικό ακρωτήριο καθώς και καταφύγιο για τα άγρια πουλιά του τόπου μας. Αντιδράσαμε επίσης ενάντια σε μουσική εκδήλωση που προγραμματιζόταν χωρίς περιβαλλοντική άδεια στο Lady’s Mile ζητώντας από τους διοργανωτές να μεταφέρουν την εκδήλωση σε εναλλακτική τοποθεσία. Η ανταπόκριση από το κοινό ήταν εντυπωσιακή και οι Βάσεις δήλωσαν ότι δεν θα δέχονταν να προχωρήσει αυτή η συναυλία. Η εκδήλωση εν τέλει μετακινήθηκε σε εναλλακτική μη περιβαλλοντικά ευαίσθητη τοποθεσία.
 

4. Το μήνυμά μας έφθασε σε περισσότερα από 4500 άτομα
 

© Emma Louise Photography

Φέτος το μήνυμά μας έφθασε σε περισσότερους από 4500 μικρούς και μεγάλους μέσα από τις σχολικές μας επισκέψεις αλλά και μέσα από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ή που συμμετέχουμε. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους, και τις νεότερες γενιές ειδικότερα, για τον φυσικό κόσμο γύρω μας και να ενημερώσουμε για την ανάγκη προστασίας του. Από όλες αυτές, ξεχωρίζουμε τη ‘Γιορτή της φθινοπωρινής μετανάστευσης’ η οποία έγινε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας τον Οκτώβριο. Περισσότερα από 200 άτομα γιόρτασαν μαζί μας τη φθινοπωρινή μετανάστευση στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας με δακτυλίωση πουλιών, πτηνοπαρατήρηση και πολλές δημιουργικές δραστηριότητες – η μεγαλύτερη μας εκδήλωση μέχρι σήμερα! Μπορείτε να μένετε ενήμεροι για μελλοντικές εκδηλώσεις μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook ή μέσα από το μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο.
 

5. Οι πιέσεις μας για τη μείωση της παράνομης παγίδευσης απόδωσαν και φέτος
 

© Ben Porter

Για 19η συνεχόμενη χρονιά, συνεχίσαμε το συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης της παγίδευσης πουλιών, καταγγέλλοντας σημεία παγίδευσης στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω ενέργειες. Επιπλέον, η ομάδα εξιχνίασης της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) ήρθε στην Κύπρο για 4ο συνεχόμενο φθινόπωρο με την υποστήριξή μας, και συνεργάστηκε στενά με την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων τοποθετώντας κρυμμένες κάμερες σε ενεργά σημεία παγίδευσης. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεχομένης συνεργασίας, αλλά και των συνεχών πιέσεων προς τις αρχές για αποτελεσματικότερη πάταξη, μιλούν από μόνα τους, αφού πολλοί παγιδευτές έχουν συλληφθεί, διωχθεί και τους έχουν εκδοθεί αποτρεπτικά δικαστικά πρόστιμα και ποινές τα τελευταία χρόνια. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος και θα συνεχίσουμε τον αγώνα προκειμένου να εξαλειφθεί εντελώς.

Υποστηρίξτε το έργο μας με τη συνδρομή σας

Ως οργανισμός που αντλεί τη δύναμή του μέσα από τους υποστηρικτές του, το έργο μας για την προστασία της φύσης δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη των μελών μας. Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται ηχηρότερη και δυνατότερη, και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου αποτελεσματικότερες. Μπορείτε κι εσείς να συνδράμετε στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σας. Μάθετε εδώ πώς μπορείτε να γίνετε μέλος σήμερα.


 
 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: