Παράνομοι παγιδευτές εν δράση καταγράφονται σε βίντεο

12 Απριλίου 2017

Πλάνα που λήφθηκαν υπο κάλυψη δείχνουν πουλιά που παγιδεύονται σε δίχτυα και θανατώνονται από παγιδευτές στην επαρία Λάρνακας το φθινόπωρο 2016, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από την ομάδα Εξιχνίασης Εγκλημάτων της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο). Οι σκηνές μπορεί να ενοχλήσουν. 
Τα πλάνα της RSPB δείχνουν την ωμή πραγματικότητα της παράνομης παγίδευσης με δίχτυα σε διαβόητη περιοχή παγίδευσης σε απομακρυσμένο σημείο στα δυτικά της Λάρνακας, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα σχετικό άρθρο από την ομάδα Εξιχνίασης Εγκλημάτων της RSPB είναι διαθέσιμο εδώ (μόνο στα Αγγλικά), το οποίο περιγράφει πόσο καλά οργανωμένα έχει στηθεί αυτή η περιοχή για παράνομη παγίδευση. Τα πλάνα δημοσιεύτηκαν στις 16 Μαρτίου 2017, την ίδια μέρα που δημοσιεύθηκε από τον Πτηνολογικό και την RSPB η αναφορά παράνομης παγίδευσης για το φθινόπωρο 2016, τονίζοντας τα τραγικά ψηλά επίπεδα παράνομης παγίδευσης. Το κοινοποιούμε ξανά για να συνοδεύσει τη σύντομη ταινία που δημοσίευσε χθες ο Βρετανός φυσιολάτρης Chris Packham, από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Το βίντεο δείχνει δύο παγιδευτές που εργάζονται σκληρά και κάνουν «πάντισμα» (φοβίζουν τα πουλιά για να τα οδηγήσουν στα δίχτυα), αφαιρούν τα πουλιά από τα δίχτυα, τα θανατώνουν με ένα δάγκωμα στον λαιμό και αργότερα μαζεύουν τα πουλιά από το έδαφος. Εκτιμάται ότι περίπου 200 πουλιά θανατώθηκαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες, που ισοδυναμούν με περίπου 400 ευρώ, όταν αυτά πωλούνται είτε σε εστιατόρια που σερβίρουν παράνομα αμπελοπούλια ή για κατανάλωση σε σπίτια. Οι εικόνες αυτές υπογραμμίζουν την αδιάκριτη, μεγάλης κλίμακας σφαγή των αποδημητικών πουλιών στην Κύπρο. Το νησί μας έχει γίνει μια από τις χειρότερες περιοχές παράνομης θανάτωσης πουλιών στη Μεσόγειο, όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση του BirdLife International.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: