Τι είναι το Lady’s Mile πέρα από την καλύτερη παραλία της Λεμεσού, και γιατί τόσος ντόρος;

02 Ιουλίου 2019

Κολύμπι, ηλιοθεραπεία, θαλάσσια σπορ, τα πάντα όλα. Η παραλία του Lady’s Mile είναι η πλέον πιο δημοφιλής παραλία της Λεμεσού. Και γιατί να μην είναι; Με τα ζεστά, ρηχά και καθαρά του νερά, και με την αμμώδη παραλία του, το Lady’s Mile είναι το ιδανικό μέρος για να περάσει μια οικογένεια τα Σαββατοκυριακάτικα απογεύματά της.

Είναι πράγματι ένα τόσο θαυμάσιο μέρος για να περνά κανείς τον χρόνο του, που δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει ούτε η άγρια ζωή. Οι μικρές, αλμυρές λιμνούλες στη δυτική μεριά της ακτής του Lady’s Mile είναι εξαιρετικά σημαντικές για διάφορα είδη πουλιών. Πουλιά που αναπαράγονται στην Κύπρο, όπως το Νανοπλουμίδι (Charadrius alexandrinus), εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις λιμνούλες για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να μεγαλώσουν τα μικρά τους, αλλά και για να βρουν τροφή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που η Αλυκή ξηραίνεται. Ο Λεπτόραμφος Γλάρος (Larus genei), το Γελογλάρονο (Sterna nilotica) και άλλα είδη πουλιών βασίζονται επίσης στις λιμνούλες για τη τροφή τους, την ξεκούρασή τους και για να κάνουν ό,τι κάνουν τα πουλιά όλη μέρα. Να προετοιμαστούν για το επόμενο μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι. Ακόμη και τα Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) συγκεντρώνονται στις λιμνούλες αυτές όταν η στάθμη του νερού στην Αλυκή είναι πολύ ψηλή. Ο Ακανθοδάκτυλος (Acanthodactylus schreiberi), μια Παγκοσμίως Απειλούμενη σαύρα, εξαρτάται παντελώς από τους αμμόλοφους της περιοχής για την επιβίωσή της πάνω στον πλανήτη. Πέρα από πράγματα που έχουν παλμό, εξαιρετικά σπάνια φυτά όπως το Lotus cytisoides αποκαλούν το Lady’s Mile το πολύτιμο τους σπίτι.

Αφού λοιπόν η περιοχή αυτή είναι τόσο δημοφιλής τόσο στους Λεμεσιανούς όσο και στην άγρια ζωή, μπορεί να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της αναψυχής και της επιβίωσης των ειδών; Η απάντηση είναι ναι! Η προϋπόθεση είναι ότι θέλουμε να την πετύχουμε.

Ο Πτηνολογικός εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες για μια συναυλία η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου στο Lady’s Mile, χωρίς να έχει πάρει καμία περιβαλλοντική άδεια. Η συναυλία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ευάλωτα είδη πουλιών για τα οποία προστατεύεται η περιοχή. Η συναυλία αυτή θα ήταν η μόνη δραστηριότητα που θα επηρέαζε δυσμενώς το Lady’s Mile αυτή την περίοδο; Η απάντηση: φυσικά και όχι! Η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στις λιμνούλες, η οδήγηση εκτός χωματόδρομου και η φαινομενικά απεριόριστη επέκταση των χώρων στάθμευσης των εστιατορίων πάνω σε πολύτιμους αμμόλοφους και λιμνούλες είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η περιοχή υφίσταται σοβαρή  υποβάθμιση. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να επιτραπεί μια δημοσίως διαφημιζόμενη εκδήλωση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα προσέλκυε εκατοντάδες άτομα κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων νυκτερινών ωρών, και η οποία προγραμματίστηκε χωρίς καμία περιβαλλοντική άδεια; Στη φύση, τα λάθη του ενός δε δικαιολογούν τα λάθη του άλλου. Απλώς κάνουν τα πράγματα αφόρητα χειρότερα για ένα είδος που δεν θα μπορούσε να αντέξει ακόμη ένα χτύπημα και για το οποίο δεν υπάρχει εναλλακτικός χώρος για την επιβίωση του.

Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν άπλετες εναλλακτικές για την αναψυχή τους. Ο Πτηνολογικός κάλεσε τους διοργανωτές να σεβαστούν την άγρια ζωή της περιοχής και να μετακινήσουν την εκδήλωση σε εναλλακτικό χώρο, σε μια περιοχή που να μην είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη. Καλέσαμε επίσης το κοινό να δώσει δύναμη στη φωνή μας για τη μετακίνηση της εκδήλωσης. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκινητική. Η φωνή του Νανοπλουμιδιού δεν ακούστηκε ποτέ ηχηρότερη στην Κύπρο. Ήταν τόσο δυνατή, που έφτασε στα αυτιά της Μαρίζας Ρίζου – μια από τις τραγουδίστριες της συναυλίας. Η Ρίζου έδειξε τεράστια ευαισθησία στις ανησυχίες μας, και τέσσερις μέρες μετά την αρχική μας έκκληση για δράση, πήρε στάση για τη φύση δηλώνοντας ότι δεν θα λάβει μέρος στη συναυλία εκτός και αν βρεθεί εναλλακτικός χώρος. Η δήλωση αυτή ήρθε εγκαίρως για να προλάβουν και οι Βρετανικές Βάσεις να δηλώσουν δημοσίως ότι δεν θα δέχονταν να προχωρήσει αυτή η συναυλία. Η κοινή λογική, ο σεβασμός προς τη φύση, και κυρίως ο νόμος, επικράτησαν, και η εκδήλωση τελικά μετακινήθηκε.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι πλέον θα προστατεύεται το Lady’s Mile όπως πρέπει; Φυσικά και όχι! Μόλις λίγες μέρες μετά την ‘επιτυχία’ αυτή, μία νέα τετραπλή απειλή έχει εμφανιστεί στο Lady’s Mile. Τέσσερις μουσικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται χωρίς περιβαλλοντική άδεια τον μήνα αυτό στην ίδια περιοχή. Είναι καθήκον μας να προασπιζόμαστε την προστασία των πολυτιμότερων φυσικών περιοχών μας και θα συνεχίσουμε μέσω δράσεων άσκησης πίεσης στα κέντρα αποφάσεων, έρευνας και ευαισθητοποίησης να εργαζόμαστε σκληρά για την προστασία και τη σωστή διαχείριση του Lady’s Mile και ολόκληρης της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Είναι άλλωστε η σημαντικότερη, και η πιο απειλούμενη, περιοχή για τα πουλιά στην Κύπρο. Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα μας στο Facebook. 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: