Ζητώντας τα αυτονόητα για τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας των χελωνών Caretta caretta στην Κύπρο

30 Δεκεμβρίου 2018

Η παραλία της περιοχής Natura 2000 «Πόλις-Γιαλιά» θεωρείται η σημαντικότερη για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η θαλάσσια αυτή χελώνα αποτελεί ένα είδος το οποίο προστατεύεται από εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες και το οποίο δέχεται πιέσεις παγκοσμίως από την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, τη ρύπανση των θαλασσών από τα σκουπίδια και ιδιαίτερα τα πλαστικά, την υπεραλίευση και την παρεμπίπτουσα αλιεία, τις δραστηριότητες αναψυχής στη θάλασσα αλλά φυσικά και την κλιματική αλλαγή.

Θεωρούμε λοιπόν την προστασία του είδους αυτού και των οικοτόπων του, όπως τις πολύτιμες παραλίες ωοτοκίας του, εκτός από νομική υποχρέωση του Κράτους και ως αυτονόητη υποχρέωσή μας ως κοινωνία.

Ως γνωστό, οι θηλυκές θαλάσσιες χελώνες, όταν ενηλικιωθούν και φτάσουν την αναπαραγωγική τους ηλικία, επιστρέφουν στην ίδια παραλία στην οποία έχουν γεννηθεί, για να φτιάξουν οι ίδιες τις φωλιές τους. Τι θα γίνει όμως όταν επιστρέψουν χρόνια, ή ακόμη και δεκαετίες μετά, στην παραλία όπου έχουν γεννηθεί, και βρουν κρεβατάκια, ομπρέλες, εκατοντάδες τουρίστες και φωτισμό από ξενοδοχειακές μονάδες και επαύλεις τον οποίο ακολουθούν, αφού τον εκλαμβάνουν ως το φως το φεγγαριού;

Το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης ‘Limni Golf’ στην περιοχή Natura 2000 «Πόλις-Γιαλιά», η οποία έχει λάβει το πράσινο φως από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει πολυσυζητηθεί στον Τύπο και στα Κοινωνικά Μέσα, αφού είχε κεντρίσει και το ενδιαφέρον τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε ανοίξει υπόθεση εναντίον της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό, αλλά και της Σύμβασης της Βέρνης. Αφορά ένα έργο τεραστίων διαστάσεων που περιλαμβάνει εκτός των 2 γηπέδων γκολφ και των 800 επαύλεων, ένα ξενοδοχείο 160 κλινών που απέχει 250 μέτρα από τη θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικοί στα θέματα των θαλάσσιων χελωνών εισηγήθηκαν, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση μιας απόστασης ασφαλείας 500 μέτρων των αναπτύξεων από την παραλία. Οι εισηγήσεις αυτές όμως δεν έχουν γίνει σεβαστές από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως φαίνεται από τον σχεδιασμό του έργου. Αντιθέτως, τα μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων που προτείνει το Κράτος, μπορούν να κριθούν ως  ανεπαρκή καθώς δύσκολα μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία της παραλίας ωοτοκίας των χελωνών από τη φωτορύπανση και την όχληση.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Κύπρο και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού και του BirdLife International, έχουν ενώσει τις φωνές τους τις τελευταίες μέρες ζητώντας από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Βέλα να διασφαλίσει το μέλλον της σημαντικής αυτής περιοχής Natura 2000. Μια απαίτηση που θεωρούμε αυτονόητη, αφού η προστασία των περιοχών Natura 2000 και η σωστή εφαρμογή των Οδηγιών για τους Οικοτόπους και τα Πουλιά αποτελούν νομική υποχρέωση της χώρας μας και, κατά την άποψή μας, κοινωνική υποχρέωση του κάθε Κύπριου πολίτη.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: