Ελάχιστες οι δαπάνες για διαχείριση φυσικών περιοχών από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας

05 Νοεμβρίου 2018

Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύπτει ότι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ξοδεύει πολύ περισσότερα για εκτροφή θηράματος παρά για διαχείριση φυσικών περιοχών.

Κοινοποίηση
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ξόδεψε 5 φορές περισσότερα χρήματα για την εκτροφή περδικιών ως κυνηγετικό θήραμα από ότι ξόδεψε για βελτίωση και διαχείριση φυσικών περιοχών. 

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι το 2015 η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ξόδεψε €429.258 στην εκτροφή περδικιών σε σύγκριση με €80.379 που ξοδεύτηκαν για τη διαχείριση / βελτίωση βιοτόπων. Θεωρούμε ότι η δυσαναλογία στις δαπάνες μεταξύ δράσεων προστασίας και διατήρησης και δράσεων τεχνητής ενίσχυσης του θηράματος είναι αποτέλεσμα λανθασμένων προτεραιοτήτων από μέρους του κράτους.

Αντί να ξοδεύονται σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για την εκτροφή περδικιών, εύκολοι στόχοι κυνηγίου, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα για τη διαχείριση πολλών πολύτιμων φυσικών περιοχών, αρχίζοντας από τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση φυσικών περιοχών μπορεί να βοηθήσει στη φυσική αύξηση του άγριου θηράματος ωφελώντας παράλληλα και άλλα είδη άγριας ζωής.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποκάλυψε επίσης ότι υπήρχαν πολλές ασυνέπειες στα αρχεία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Συγκεκριμένα, η έκθεση επεσήμανε ότι επανειλημμένα δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία σε σχέση με τις ποινικές διώξεις λαθροκυνηγών. Αναποτελεσματική παρακολούθηση απλήρωτων προστίμων και δικαστικών ποινών, επανέκδοση αδειών σε κυνηγούς στους οποίους θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί η άδεια, και ακατάλληλη τήρηση αρχείων σχετικά με τον χειρισμό αποδεικτικών στοιχείων, ήταν μερικά από τα θέματα που διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: