Πάμπος, η ταξιδιάρα χελώνα

29 Ιουλίου 2019

Κοινοποίηση
Ο Πάμπος, μια χελώνα Καρέτα με δορυφορικό πομπό, φαίνεται να είναι “ταξιδιάρα ψυχή”. Η πιο πιθανή κινητήρια δύναμη σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καμία άλλη παρά ...το “ρομάντζο”!

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλασσοπούλια και άλλα θαλάσσια ζώα είναι η τυχαία σύλληψή τους στην αλιεία ως “παρεμπίπτοντα αλιεύματα”. Μέσα από το έργο μας για την παρεμπίπτουσα αλιεία (Cyprus Bycatch Project) έχουμε στόχο να κατανοήσουμε και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της παρεμπίπτουσας αλιείας ευπαθών/ευάλωτων ειδών. 
 
Μαζί με την ανάλυση δεδομένων των επιπέδων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και την εφαρμογή προτάσεων μέτρων μετριασμού, έχουν τροχιοδρομηθεί και πολλές δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης και προβολής των δράσεων του έργου για να εξασφαλιστεί ότι οι αλιείς και άλλες εμπλεκόμενες ομάδες (πολιτών και ΜΚΟ) θα επωφεληθούν από τα αποτελέσματα του έργου καθ’ όλη τη διάρκειά του. Μία από αυτές τις δραστηριότητες, που αφορά στη μελέτη χρήσης οικοτόπων από χελώνες, χρησιμοποιεί τη δορυφορική παρακολούθηση και την καταγραφή της κατάδυσης των πράσινων χελώνων και των χελώνων Καρέτα, χρησιμοποιώντας δορυφορικούς πομπούς GPS.
 
Βιολόγοι του SPOT (Society for the Protection of Turtles), ενός από τους εταίρους μας στο έργο αυτό, έχουν βρει ότι στον κόλπο της Αμμοχώστου πιάνονται κατά λάθος πολλές θαλάσσιες χελώνες σε αλιευτικά εργαλεία. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης μας, οι αλιείς δηλώνουν τις χελώνες και άλλα ευπαθή είδη που έχουν τυχαία αλιευτεί στα εργαλεία τους. Πράσινες χελώνες και χελώνες Καρέτα που πιάνονται σε αλιευτικά εργαλεία απελευθερώνονται από τους ψαράδες και οι κινήσεις τους καταγράφονται, χρησιμοποιώντας δορυφορικά συνδεδεμένα συστήματα καταγραφής δεδομένων GPS και υπολογιστές κατάδυσης. Εν τω μεταξύ, έρευνες με μη-επανδρωμένο σκάφος πάνω από τον κόλπο Αμμοχώστου μας παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θέση και την αφθονία των χελωνών.
 
Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε λεπτομερώς πώς οι θαλάσσιες χελώνες που τρέφονται στον κόλπο της Αμμοχώστου αλληλεπιδρούν με την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής. Αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μέτρα μετριασμού που θα προστατεύουν πολλές χελώνες από το να πιάνονται σε αλιευτικά εργαλεία, και που παράλληλα θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στους αλιείς.
 
Την παρούσα στιγμή παρακολουθούμε 12 χελώνες οι οποίες έχουν σωθεί και στις περισσότερες έχουν δώσει όνομα οι ίδιοι οι ψαράδες. Μια χελώνα όμως, με το όνομα Πάμπος, τράβηξε την προσοχή μας. Ο Πάμπος είναι μια αρσενική χελώνα βάρους 43 κιλών και μήκους 71 εκατοστών, η οποία παγιδεύτηκε και εν τέλει απελευθερώθηκε από δίχτυα τον περασμένο Μάρτιο. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χελώνες, ο Πάμπος φαίνεται να κινείται συνεχώς, και κατά τις πρώτες εβδομάδες παρακολούθησης μετακινόταν κατά μήκος του κόλπου Αμμοχώστου, με περιστασιακές εμφανίσεις στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Στις 19 Απριλίου, ο Πάμπος άφησε πίσω του το Κάβο Γκρέκο και κατευθύνθηκε προς τον Κόλπο Επισκοπής, στον οποίο έφτασε στις 24 Απριλίου. Στη συνέχεια πέρασε ένα μήνα κοντά στον Κόλπο Επισκοπής και έπειτα συνέχισε προς την ακτή κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου. Στις 30 Μαΐου άφησε πίσω του το νησί μας με κατεύθυνση δυτικά και αυτές τις μέρες βρίσκεται κοντά στην Τυνησία.

Το ταξίδι του Πάμπου μέχρι σήμερα:
 

Η περίεργη συμπεριφορά του Πάμπου φανερώνει ότι μάλλον πρόκειται για μεταναστευτική χελώνα που ταξίδεψε στην Κύπρο για να ζευγαρώσει, και όχι χελώνα κάτοικο της περιοχής. Είναι συναρπαστικό αν σκεφτούμε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι απόγονοί του θα γεννηθούν στις αμμώδεις παραλίες μας. Και ελπίζουμε, ότι μέσα από το έργο μας, οι νέες αυτές χελώνες θα είναι πιο ασφαλείς από την παρεμπίπτουσα αλιεία.

 

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: