Νέα έρευνα αποκαλύπτει την κλίμακα της παράνομης θανάτωσης και κατοχής πουλιών στη Βόρεια & Κεντρική Ευρώπη και τον Καύκασο

29 Δεκεμβρίου 2017

Μια έρευνα με τίτλο «Η παράνομη θανάτωση και κατοχή πουλιών στην Ευρώπη εκτός Μεσογείου: αξιολογώντας την κλίμακα και την εμβέλεια ενός σύνθετου προβλήματος» έχει πρόσφατα δημοσιευτεί στο περιοδικό Bird Conservation International.

Υπό την καθοδήγηση του BirdLife International και των εταίρων του και με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων από όλη την περιοχή, η έρευνα αποκαλύπτει την κλίμακα και την εμβέλεια της παράνομης θανάτωσης πουλιών στις περιοχές αυτές. Εκτιμάται ότι 0,4-2,1 εκατομμύρια πουλιά τον χρόνο μπορεί να θανατώνονται στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και την περιοχή του Καύκασου – κυρίως ως ‘άθλημα’ ή για έλεγχο ‘θηρευτών / επιβλαβών ειδών’.  
 
Η παράνομη θανάτωση πουλιών παραμένει μεγάλη απειλή στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι 28 από τις χώρες που αξιολογήθηκαν πρόσφατα είναι μέρη της νομικά δεσμευτικής Σύμβασης της Βέρνης (για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και Φυσικών Οικοτόπων), και 19 είναι επίσης Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τους νόμους για τη φύση, δηλαδή τις Οδηγίες για τα Πουλιά και τους Οικοτόπους (συχνά αναφερόμενες και ως Οδηγίες για τη Φύση).  
 
Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί μια πρώτη επιστημονική βάση για την παράνομη θανάτωση πουλιών στη Βόρεια Ευρώπη, Κεντρική Ευρώπη και Καύκασο. Οι πιο σοβαρά επηρεαζόμενες ομάδες πουλιών (από απόψεως απόλυτων αριθμών) είναι τα υδρόβια πουλιά και θαλασσοπούλια, και ακολούθως τα στρουθιόμορφα. Από τις 20 χειρότερες περιοχές που έχουν εντοπιστεί για την παράνομη θανάτωση, οι 10 βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονται και χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βουλγαρία.    
 
Η έρευνα δείχνει ότι παρά την καλή προστασία στο χαρτί, απέχουμε πολύ από την επίτευξη «μηδενικής ανοχής» για την παράνομη θανάτωση πουλιών κατά μήκος του αποδημητικού διαδρόμου μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Εντούτοις, υπάρχει ακόμα ελπίδα και οι εταίροι του BirdLife εργάζονται σκληρά σε συνεργασία με άλλους φορείς για την πάταξη της παράνομης θανάτωσης πουλιών στην περιοχή, με σκοπό την αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου ζητήματος, να αναλάβουν δράση, να ανταλλάζουν πληροφορίες και ιδέες και να καταμετρούν την πρόοδο που επιτυγχάνεται.
 
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας καταδεικνύουν ότι η παράνομη θανάτωση πουλιών αποτελεί ένα ευρύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Η πρόσφατη έρευνα είναι η επέκταση μιας προηγούμενης, η οποία δημοσιεύτηκε το Μάρτιο 2016, και η οποία είχε αξιολογήσει την κλίμακα της παράνομης θανάτωσης και κατοχής στην Μεσόγειο. Στην προηγούμενη έρευνα είχε εκτιμηθεί ότι μεταξύ 11-36 εκατομμύρια πουλιά δύναται να θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο, πολλά από αυτά κατά την αποδημία, ενώ η Κύπρος ήταν και παραμένει μια από τις χειρότερες χώρες σε αυτό το θέμα. Όπως φαίνεται από το συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης του Πτηνολογικού, εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στην Κύπρο (διαβάστε σχετικές αναφορές εδώ), ένα ζήτημα όπου για πολλά χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αναλάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής του. Η Κύπρος έχει την υποχρέωση να προστατεύσει αυτά τα πουλιά και ο Πτηνολογικός θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική πίεση μέχρι να σταματήσει αυτή η σφαγή.
 
Για να μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία του Πτηνολογικού ενάντια στην παράνομη παγίδευση πουλιών στην Κύπρο, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: