Θαλασσοπούλια λιμοκτονούν, μικροπούλια παγιδεύονται, αλλά δράσεις προστασίας σώζουν τον Αργυροπελεκάνο και τα Κίουι

29 Δεκεμβρίου 2017

Καθώς προκύπτουν νέες πληροφορίες, εντοπίζονται νέες απειλές για τα πουλιά και αξιολογούνται δράσεις προστασίας, οι επιστήμονες του BirdLife International αξιολογούν κάθε χρόνο την κατάσταση προστασίας όλων των πουλιών του κόσμου για τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Κόκκινου Καταλόγου για τα πουλιά, τα θαλασσοπούλια οδεύουν προς εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης και των κλιματικών αλλαγών, ενώ ένα κάποτε πολυάριθμο μικροπούλι θα μπορούσε σύντομα να εξαφανιστεί αν δεν μπει τέλος στην παράνομη παγίδευση.

Η υπεραλίευση και οι μεταβολές που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές στους ωκεανούς έχουν επηρεάσει τα βασικά είδη θηραμάτων του Τριδάκτυλου Γλάρου, όπως το αμμόχελο. Χωρίς επαρκή τροφή, οι αποικίες Τριδάκτυλου Γλάρου στον Βόρειο Ατλαντικό και στον Ειρηνικό δεν είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν τα νεογνά τους, προκαλώντας τα τελευταία χρόνια καταστροφικά ψηλή θνησιμότητα. Οι πρόσθετες απειλές στη θάλασσα, όπως η τυχαία σύλληψή τους στην αλιεία ως «παρεμπίπτοντα αλιεύματα», η ρύπανση και η μη βιώσιμη θήρευση συνέβαλαν στη δραματική μείωση αυτού του θαλάσσιου πουλιού. Υπολογίζεται ότι ο Τριδάκτυλος Γλάρος  έχει μειωθεί κατά περίπου 40% από τη δεκαετία του '70, και έτσι η κατηγορία προστασίας του είδους στον Κόκκινο Κατάλογο έχει αναβαθμιστεί σε Εύτρωτο.

Σύμφωνα με την Marguerite Tarzia, Υπεύθυνη Διατήρησης Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Ευρώπης στο BirdLife International, «Η ανησυχητική κατάσταση προστασίας του Τριδάκτυλου Γλάρου και άλλων θαλάσσιων πουλιών του Βόρειου Ατλαντικού και της Αρκτικής, όπως τον Θαλασσοψιττακό, παρέχει ένα οδυνηρό μάθημα για το τι συμβαίνει όταν τα κράτη δεν υιοθετούν σωστή προσέγγιση προστασίας και διατήρησης για αυτά τα είδη». Στην Κύπρο, λίγα είναι γνωστά σχετικά με το μέγεθος και το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα θαλασσοπούλια, αλλά με τον συντονισμό των εμπειρογνωμόνων του BirdLife Europe και μαζί με άλλες ΜΚΟ στην Κύπρο, ο Πτηνολογικός θα συμμετάσχει το 2018 στην ίδρυση μιας Ομάδας Δράσης για την Κύπρο για να αρχίσουν επιτέλους να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα, και ιδιαίτερα το πρόβλημα της τυχαίας αλίευσης.

Σημυδοτσίχλονο © Sergey Yeliseev

Κάποτε ένα εξαιρετικά πολυάριθμο πουλί, το Σημυδοτσίχλονο υπέστη τρομακτικές μειώσεις λόγω μεγάλης κλίμακας ανεξέλεγκτης θήρευσης (κυρίως για φαγητό). Το θέαμα των τεράστιων μεταναστευτικών σμηνών του όμορφου αυτού πουλιού στην Ασία μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν, θυμίζοντας σκηνές από τη Βόρεια Αμερική στις δεκαετίες του 1800 με σμήνη από δισεκατομμύρια Ταχυδρομικά Περιστέρια προτού εξαφανιστούν ως αποτέλεσμα εντατικότατου κυνηγίου. Το Σημυδοτσίχλονο έχει πλέον μειωθεί κατά περισσότερο από 80% από το 2002 και τώρα βρίσκεται στην υψηλότερη κατηγορία του Κόκκινου Καταλόγου, Κρισίμως Κινδυνεύον. Οι βελτιώσεις στις επικοινωνίες και μεταφορές έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα της θήρευσης του είδους, πρακτική που έγινε παράνομη στην Κίνα το 1997, αλλά η οποία συνεχίζεται σήμερα στη μαύρη αγορά.

Οι υποστηρικτές της παράνομης παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο αναφέρουν συχνά ότι το Αμπελοπούλι που είναι ο κύριος στόχος των παγιδευτών, δεν απειλείται, για να δικαιολογήσουν την αποποινικοποίηση της πρακτικής αυτής. Η τύχη του Σημυδοτσίχλονου αποδεικνύει ότι ανεξάρτητα από το πόσο πολυάριθμο και κοινό είναι ένα είδος, η αδιάκριτη και μη βιώσιμη θανάτωση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν και ελπιδοφόρα νέα στον φετινό Κόκκινο Κατάλογο πουλιών, καθώς ο πληθυσμός του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη επανακάμπτει χάρη στις τεχνητές φωλιές-σχεδίες και τη μείωση της ενόχλησης, ενώ στη Νέα Ζηλανδία, δύο είδη Κίουι έχουν τώρα χαμηλότερη κατηγορία απειλής στον Κόκκινο Κατάλογο χάρη στον αποκλειστικό έλεγχο των ξενικών ειδών θηρευτών, στην τεχνητή επώαση αυγών και στη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.

Σύμφωνα με τον Δρ Ian Burfield, Συντονιστή Παγκόσμιας Έρευνας στο BirdLife International, "Τα πουλιά είναι μια καλά μελετημένη ομάδα ζώων και αποτελούν σπουδαίους δείκτες για την υγεία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Ένα είδος που κινδυνεύει περισσότερο με εξαφάνιση αποτελεί ένα ανησυχητικό συναγερμό που απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσης. Ευτυχώς, οι επιτυχίες στην προστασία και διατήρηση των Κίουι και του Αργυροπελεκάνου δείχνουν ότι οι προσπάθειες διατήρησης, όταν παρέχονται με επαρκείς πόρους και υποστήριξη, πραγματικά αποδίδουν."

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Κόκκινο Κατάλογο του IUCN του έτους 2017 για τα πουλιά στην ιστοσελίδα του BirdLife International: http://www.birdlife.org/news/tag/red-list-2017

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: