Ιστιοπλοΐα για την επιστήμη

26 Σεπτεμβρίου 2018

Κοινοποίηση
Ένας μαγευτικός κόσμος, αυτός των θαλασσοπουλιών, παρουσιάζει ακόμα κενά στην Κύπρο.  Τα είδη και η κατανομή τους, αλλά και οι αλλαγές στη διαμόρφωση του πληθυσμού τους δεν έχουν ακόμα καταγραφεί ούτε κατανοηθεί. Ίσως δύσκολο να το πιστέψει κανείς, ειδικά όταν βλέπουμε συχνά γλάρους να συχνάζουν στα παράλια της Λάρνακας ή του Λατσιού και ειδικά κοντά σε ψαροταβέρνες, αλλά η τελευταία μας δειγματοληψία παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα.  

Μαζί με τους εταίρους μας, το Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Κέντρο Enalia Physis, πραγματοποιήσαμε μια επταήμερη έρευνα, μια από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, με σκοπό την εύρεση και αναγνώριση των θαλασσοπουλιών της Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος για την κατανόηση και τη μείωση του προβλήματος της παρεμπίπτουσας αλίευσης. Οι βοηθοί πεδίου/ερευνητές που έλαβαν μέρος σ’ αυτή τη δράση, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση μεθοδολογίας πεδίου για την αναγνώριση και καταγραφή θαλασσοπουλιών (ESAS). Αν και η δράση αυτή αποτελεί ένα μικρό μέρος του προγράμματος, αποτελεί εντούτοις ένα σημαντικό πυλώνα για τη διαμόρφωση γνώσης και βάσης δεδομένων για τα θαλασσοπούλια στην Κύπρο, αλλά και τις περιοχές προτίμησής τους στη θάλασσα.

Ξεκινήσαμε την πορεία μας με ιστιοπλοϊκό τύπου Jeannaeu 42 από το Λιμάνι Λατσιού καλύπτοντας διαδρομή προς το λιμάνι Πάφου, Πισσουριού/Lady’s mile (αρόδο), Ζυγίου, Λεμεσού, Κόννου (αρόδο) και Μαρίνα Λάρνακας. Η κάθε μέρα αποτελείτο από τουλάχιστον 8 ώρες πτηνοπαρακολούθησης, με δίωρες εναλλαγές στις βάρδιες των ερευνητών. Με τον άνεμο με το μέρος μας, τα πρωινά εγερτήρια στις 6 το πρωί ήταν κάτι για το οποίο όλοι ανυπομονούσαμε!

Μύχος της Μεσογείου © Θ. Χατζηκυριάκου

Τρία δελφίνια μας υποδέχτηκαν με ένα εκπληκτικό άλμα, κάνοντας μας να ελπίζουμε για ακόμα περισσότερες καταγραφές θαλάσσιας ζωής! Επιτυχία! Συνεχίζοντας το ταξίδι μας ανοιχτά του Κάβο Αρναούτη κοντά στην περιοχή Νέα Δήμματα, ένα σμήνος από περίπου 200 Μύχους της Μεσογείου Puffinus yelkouan έπλεαν ανενόχλητοι. Η διαδρομή από Πάφο προς Lady’s mile μέσω Πισσουρίου, ήταν πολύ πιο ήσυχη με χαμηλές (σχεδόν μηδαμινές) καταγραφές θαλασσοπουλιών. Φυσικά, η σποραδική παρουσία Πελαγόμυχων Calonectris diomedea και Ασημόγλαρων Larus michahellis έσπαζε αυτή τη μονοτονία μέχρι και το Ζύγι. Εδώ, κατά την 5η μέρα καταγραφής, 100 περίπου Ασημόγλαροι βρέθηκαν να περικυκλώνουν τις θαλάσσιες κατασκευές καλλιεργειών ψαριού, απ’ όπου μερικοί τρέφονταν.
Ένα ξαφνικό φτερούγισμα στην άκρη του ορίζοντα ανοιχτά της Λάρνακας, μας κράτησε σε αναμονή, ενώ το θέαμα συμπλήρωσε το ξεπέταγμα (απ’ ότι πιστεύουμε) δελφινιών! Ένας υπέροχος τρόπος να κλείσουμε την 7η και τελευταία μέρα δειγματοληψίας!

Αν και έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε, η διεκπεραίωση αυτής της δράσης έθεσε τα θεμέλια για τις επόμενες μας εξορμήσεις, όπου θα μπορούμε να βελτιώσουμε ή και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για αναγνώριση θαλασσοπουλιών και καθορισμό περιοχών, σημαντικών για την προστασία τους.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το:

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: