Διεθνής συνεργασία για την Κράγκα

31 Ιανουαρίου 2017

Κοινοποίηση
Η Κράγκα αποτελεί είδος τυπικό και αναγνωρίσιμο των ευρωπαϊκών γεωργικών τοπίων. Αυτός ο καλοκαιρινός επισκέπτης έχει υποστεί σοβαρή μείωση πληθυσμού στο παρελθόν στους τόπους αναπαραγωγής του στη νότια και ανατολική Ευρώπη και έχει ήδη εξαφανιστεί σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οι κύριες αιτίες της πτώσης αυτής είναι η υποβάθμιση των οικοτόπων, λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας και της εγκατάλειψης παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών, της απώλειας των τόπων που φωλιάζουν και τα υψηλά επίπεδα θανάτωσης των πουλιών αυτών κατά τη μετανάστευσή τους.

Το BirdLife στην Ουγγαρία (MME), ως επικεφαλής ενός πενταετούς έργου που υποστηρίζεται από το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον, LIFE+, για τη διατήρηση της Κράγκας στη λεκάνη των Καρπαθίων, οργάνωσε μια διεθνή διάσκεψη με στόχο να φέρει σε επαφή εμπειρογνώμονες από ολόκληρο το γεωγραφικό εύρος κατανομής του είδους, έτσι ώστε να αναθεωρηθεί το Σχέδιο Δράσης για την Κράγκα, που  χρονολογείται από το 2008. 

Η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός μεταναστευτικού είδους όπως η Κράγκα. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, ως εταίρος του έργου, ήταν μεταξύ των 80 συμμετεχόντων που εκπροσώπησαν 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών περιοχών αναπαραγωγής του είδους, τις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και τις περιοχές διαχείμασής του στην υποσαχάρια Αφρική. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Kecskemét στην Ουγγαρία, τον περασμένο μήνα, παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του BirdLife International και της Σύμβασης των Αποδημητικών Ειδών, αποδεικνύοντας τη διεθνή βούληση όχι μόνο να ενημερωθεί το Σχέδιο Δράσης της Κράγκας, το οποίο επικεντρώνεται στην Ευρώπη, αλλά και για να γίνουν τα πρώτα βήματα για την επέκταση του σχεδίου έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο των μεταναστευτικών διαδρόμων της Κράγκας.

Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεισφορά μας στη διατήρηση της Κράγκας στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ως μέρος μιας διεθνούς ομάδας εργασίας για το εμβληματικό αυτό είδος.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: