Οι Τζίηκλες ο στόχος των παγιδευτών τον χειμώνα

30 Δεκεμβρίου 2018

Τώρα τον χειμώνα μπορεί να νιώθουμε ανακούφιση σκεπτόμενοι ότι τα πουλιά έχουν φτάσει με ασφάλεια στις περιοχές που θα περάσουν τον χειμώνα και ότι περνούν τις μέρες τους ανακτώντας τις δυνάμεις τους για την άνοιξη που θα έρθει. 

Γύρω στα 120 είδη πουλιών, επισκέπτονται το νησί μας ως ‘χειμερινοί επισκέπτες’ για να εκμεταλλευτούν τον ήπιο μεσογειακό χειμώνα. Πολλά από αυτά είναι γνωστά σε μας, όπως ο Κοκκινολαίμης, ο Γαλαζολαίμης, το Φλαμίνγκο και η Τζίηκλα. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι ακόμη και αυτή την εποχή συνεχίζει η παγίδευση στην Κύπρο, μια παράνομη δραστηριότητα που δεν περιορίζεται στην άνοιξη και το φθινόπωρο όταν χιλιάδες μεταναστευτικά μικροπούλια περνούν από το νησί μας.

Τον χειμώνα, οι παγιδευτές στοχεύουν ένα από τους χειμερινούς μας επισκέπτες, την Τζιήκλα. Αν και η Τζίηκλα είναι θηρεύσιμο είδος, εντούτοις η θανάτωση του είδους με δίχτυα παραμένει παράνομη αφού είναι μη-επιλεκτική μέθοδος, δηλαδή επηρεάζονται πολλά είδη πουλιών, και είναι μαζικής κλίμακας, δηλαδή επηρεάζεται αριθμός ειδών πουλιών, πέρα από το είδος που αποτελεί στόχο.  

Εκτός από το πρόγραμμα παρακολούθησης παγίδευσης το οποίο τρέχει από το 2002, εργαζόμαστε επίσης συστηματικά σε θέματα προάσπισης και ευαισθητοποίησης. Με αυτό κατά νου, δημιουργήσαμε μια δωρεάν εφαρμογή (app) που επιτρέπει στον χρήστη να καταγγείλει περιστατικά παράνομης παγίδευσης και λαθροθηρίας. Όταν ένας πολίτης καταγγείλει ένα περιστατικό μέσω της εφαρμογής και λάβουμε τις πληροφορίες, το καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές πάταξης, διαφυλάττοντας την ανωνυμία του ατόμου που παρείχε τα στοιχεία. Τα περιστατικά αυτά μπορούν να καταγγελθούν στις αρμόδιες αρχές απευθείας, καλώντας το 1414 για την Κυπριακή Δημοκρατία και το 1443 για περιοχές στην επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε ελληνικά και αγγλικά για Android και iOS.
 
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS. Δύο επιπλέον λειτουργίες της εφαρμογής επιτρέπουν στον χρήστη να μάθει περισσότερα για κάποια από τα είδη πουλιών που επηρεάζονται από την παγίδευση καθώς και τον μεγάλο αριθμό απειλών που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά.

Για να μάθετε περισσότερα για το πρόβλημα της παγίδευσης, την εκστρατεία μας και πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάντε κλικ εδώ.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: