Βοηθήστε το BirdLife να σταματήσει την παράνομη θανάτωση αρπακτικών στην Ευρώπη

01 Δεκεμβρίου 2017

Σε ένα ανεμοδαρμένο λόφο στην Νότια Ευρώπη, τα απομεινάρια ενός Μελισσοσιάχινου τρεμοπαίζουν από τον αέρα, τα διαπεραστικά κίτρινα του μάτια σκοτεινιάζουν καθώς παίρνει την τελευταία του ανάσα.

Δυστυχώς, αυτό το πουλί είναι μόνο ένα από τα εκατομμύρια που σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο καθώς μεταναστεύουν μεταξύ Ευρώπης, Καυκάσου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Η σφαγή είναι αδιάκριτη –  πυροβολισμός, παγίδευση και δηλητηρίαση.

Η τελευταία μελέτη του BirdLife με τίτλο The Killing 2.0 – A View to a Kill αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρατηρείται σε όλη την ήπειρο και η σφαγή είναι απαράδεκτη. Και τα αρπακτικά- μια μεγαλοπρεπή ομάδα πουλιών που περιλαμβάνει αετούς, σιαχίνια, φαλκόνια και κουκουβάγιες - πλήττονται ιδιαιτέρως, με 51 από τα 52 είδη της ηπείρου να επηρεάζονται από παράνομη θανάτωση.

Χρόνια εξέλιξης έχουν διαμορφώσει αυτά τα πουλιά σε κομψούς, δυναμικούς κυνηγούς – παρόλα αυτά, δεν μπορούν να προστατευθούν ενάντια στις σκληρές τακτικές αυτών που διώκουν αυτά τα εμβληματικά πουλιά. Πυροβολούνται ή δηλητηριάζονται κάτω από το πρόσχημα του «έλεγχου παρασίτων» - αλλά συχνά ακόμη και ως άθλημα.

Μέσα σε ένα χρόνο:

* Θανατώνονται περίπου 68.000 αρπακτικά πουλιά

* Περισσότερα από 10.000 Γερακίνες εξαφανίζονται από τους ουρανούς μας

* Το 20% του πληθυσμού του Ευρωπαϊκού πληθυσμού του Ασπροσιάχινου αφανίζεται

Είναι ήδη πολύ αργά για τα δεκάδες χιλιάδες αρπακτικά που εξαφανίστηκαν από τους ουρανούς μας κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης του προηγούμενου μήνα. Αλλά αν δράσουμε τώρα, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία των καταπληκτικών αυτών πουλιών στα μελλοντικά τους ταξίδια.

Το BirdLife International, μια παγκόσμια ομπρέλα οργανώσεων για την προστασία της φύσης, είναι μοναδικά ικανό για να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα. Η επιστημονική δουλειά και το έργο προάσπισης του οργανισμού στηρίζει την ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο, και βλέπουμε να καταδικάζονται λαθροθήρες με επιτυχία διασφαλίζοντας ότι τα θαυμαστά αυτά αρπακτικά δεν είναι πλέον το θήραμα.

Αλλά για να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες σε όλη την ήπειρο, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας.

Η επίλυση του προβλήματος δεν θα είναι εύκολη. Οι μέθοδοι, οι βασικοί λόγοι και οι στάσεις απέναντι στην παράνομη θανάτωση πουλιών διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Αλλά αυτή η πρόκληση είναι κάτι που το BirdLife μπορεί να χειριστεί. Η επιστημονική ομάδα του BirdLife παρέχει στους εθνικούς εταίρους σε όλη την Ευρώπη τα δεδομένα, τις τάσεις και τα σημεία πίεσης που χρειάζονται για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, εντοπίζοντας τα μαύρα σημεία και τα είδη για τα οποία απαιτείται επειγόντως δράση. Το BirdLife μπορεί να ενώσει τους εταίρους με το έργο προάσπισής του για να ασκήσουν  πίεση στις αρμόδιες αρχές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την τήρηση του νόμου.

Αυτό το κρίσιμο θεμέλιο μπορεί στη συνέχεια να συνεχιστεί με επιτόπιες εργασίες από τους εθνικούς εταίρους του BirdLife, όπως:

• Παρακολούθηση φωλιών από ανθρώπους και μέσω καμερών

• Παρακολούθηση μαύρων σημείων για την αποτροπή και καταγγελία περιστατικών θανάτωσης και  παγίδευσης στις διωκτικές αρχές

• Εκπαίδευση παγιδευτών και θηρευτών για την αξία και την προστασία των αρπακτικών και την τήρηση των εθνικών νόμων

• Συλλογή και αποτύπωση DNA από φτερά πουλιών και σήμανση τους με πομπούς για την παροχή στοιχείων σε ποινικές υποθέσεις

• Ευαισθητοποίηση και μεταβολή συμπεριφορών, έτσι ώστε να σταματήσει η παράνομη θανάτωση και το εμπόριο

• Παροχή εξειδικευμένων μονάδων σκύλων σε ΜΚΟ και φύλακες προστατευόμενων περιοχών για τη διερεύνηση δηλητηριάσεων αρπακτικών μαζί με την αστυνομία

• Παρακολούθηση της κλίμακας του προβλήματος και των αντιδράσεων των κυβερνήσεων

Βλέπουμε ήδη την επιτυχία αυτών των προσπαθειών. Σε χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων, γιορτάσαμε την επιτυχή δίωξη και καταδίκη ατόμων που δηλητηρίασαν ή πυροβόλησαν πουλιά, οι οποίοι έλαβαν σκληρές ποινές ή / και σοβαρά πρόστιμα. Βοηθήστε και υποστηρίξτε το έργο του BirdLife στον τομέα της επιστήμης και της προάσπισης, έτσι ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν την τοπική δουλειά των εθνικών εταίρων για να διασφαλιστεί ότι τα φοβερά αυτά αρπακτικά της Ευρώπης θα συνεχίσουν να επιβιώνουν. Βοηθήστε άμεσα τώρα.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: