Δέκα χρόνια παρακολούθησης των πουλιών της Κύπρου

01 Αυγούστου 2017

Γνωρίζατε ότι ο Πτηνολογικός παρακολουθεί τα κοινά πουλιά της Κύπρου εδώ και πάνω από μια δεκαετία; Τα πουλιά είναι δείκτες για αλλαγές στο περιβάλλον, όπως το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, οπότε η παρακολούθησή τους αποτελεί το θεμέλιο για την παρακολούθηση της υγείας της υπαίθρου μας και για τη διατήρηση της φύσης μας. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ομάδα αφοσιωμένων πολιτών-επιστημόνων του Πτηνολογικού.

Οι εμπειρογνώμονες εθελοντές μας έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες ώρες του ελεύθερου τους χρόνου καταγράφοντας πουλιά σε ολόκληρη την Κύπρο. Χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους, μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο οι πληθυσμοί των πουλιών είναι σταθεροί ή μειώνονται και έτσι έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας μια ανεκτίμητη βάση αποδεικτικών στοιχείων η οποία καθοδηγεί τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση των ειδών και οικοτόπων της Κύπρου. Παρουσιάζουμε τους καρπούς αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας στο τελευταίο τεύχος του Bird Census News, του περιοδικού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Απογραφής Πουλιών (European Bird Census Council).

Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Κοινών Πουλιών του Πτηνολογικού παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση των άγριων πουλιών στην Κύπρο και επικεντρώνεται κυρίως στα κοινά είδη και τα είδη που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Τα πουλιά γεωργικών περιοχών που κάποτε ευδοκιμούσαν στην ύπαιθρο, όπως η Κράγκα, το Τσακροσγάρτιλο και ο Τιρίλινγκος, έχουν μειωθεί δραματικά σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, λόγω των δύο αντίθετων πιέσεων της εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών και της εγκατάλειψης της παραδοσιακής γεωργίας. Δεν είναι μόνο υποχρέωση της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ να παρακολουθεί και να αναφέρει την κατάσταση των πουλιών γεωργικών περιοχών, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν τον σωστό σχεδιασμό διαχείρισης της χρήσης γης και δράσεων διατήρησης για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητάς μας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε μια υγιή φύση και όμορφα πουλιά.

Ένα πολύ ιδιαίτερο "ευχαριστώ" στην ομάδα των εθελοντών καταγραφών πουλιών του Πτηνολογικού, χωρίς την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά των οποίων, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: