Ελπιδοφόρα νέα για τους Γύπες

30 Μαΐου 2017

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, εθελοντές και προσωπικό του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου μαζί με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, πραγματοποίησαν την ετήσια ανοιξιάτικη απογραφή του Γύπα για το 2017. Η ομάδα 20 παρατηρητών κάλυψε οκτώ σημεία στην περιοχή τροφοδοσίας και στα γνωστά σημεία αναπαραγωγής του Γύπα, ενώ η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας εγκατέστησε κάμερες στα εστιατόρια (ταΐστρες) του Γύπα.

Αν και η φετινή ανοιξιάτικη καταμέτρηση ήταν σχετικά ήσυχη για τους περισσότερους εθελοντές, επιβεβαιώσαμε ότι η πιθανή φωλιά που εντοπίσαμε στους γκρεμούς της Ζαπάλο κατά τη χειμερινή απογραφή τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν πράγματι ενεργή, με ένα νεοσσό να φαίνεται στη φωλιά. Ακόμη καλύτερα από αυτό, παρατηρήσαμε μια δεύτερη φωλιά στους γκρεμούς της Ζαπάλο και παρατηρήσαμε και πιθανή τρίτη φωλιά στην Πεδιάδα Ξερού.

Αυτά είναι τα πρώτα καλά νέα που είχαμε μετά την απώλεια εφτά γυπών κατά το φθινόπωρο 2015 και χειμώνα 2016. Το 2016 ήταν μια χρονιά κατά την οποία δεν καταγράφηκε φώλιασμα και έτσι το γεγονός ότι φέτος εντοπίσαμε ενεργές φωλιές είναι πολύ σημαντικό για τον πληθυσμό του Γύπα στην Κύπρο. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το είδος, μετά την ολοκλήρωση του Έργου ΓΥΠΑΣ, ένα τριετές πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου 2007-2013, με στόχο την ενίσχυση του πληθυσμού του Γύπα στην Κύπρο με πουλιά από την Κρήτη. Φαίνεται ότι μία από τις δύο φωλιές στους γκρεμούς της Ζαπάλο μπορεί να ανήκει σε ένα κρητικό πουλί. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό σηματοδοτεί μια ελπιδοφόρα κληρονομιά του Έργου ΓΥΠΑΣ και τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται για τον Γύπα στην Κύπρο. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Πτηνολογικός συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να πιέζει τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους Γύπες μας και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις αρχές για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηρίων στην κυπριακή ύπαιθρο, η οποία αποτελεί μια από τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν οι Γύπες στο νησί μας.

Ως συνήθως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε του αφοσιωμένους εθελοντές μας που βοήθησαν να καταστεί δυνατή και φέτος η ετήσια ανοιξιάτικη απογραφή του Γύπα.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: