Πώς μειώθηκε η παράνομη παγίδευση μετά από μια δεκαετία

03 Απριλίου 2018

«Επιτέλους! Η αρχή του τέλους;» Κάπως έτσι θα εκφραζόμασταν αν βάζαμε τον συγκρατημένο ενθουσιασμό μας σε λόγια. Λέμε ενθουσιασμός, γιατί μετά από χρόνια και χρόνια εκστρατειών, πολιτικών πιέσεων, εργασιών πεδίου και ευαισθητοποίησης, είδαμε τα επίπεδα παράνομης παγίδευσης το περασμένο φθινόπωρο να έχουν μειωθεί σε σχεδόν πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Λέμε όμως και συγκρατημένος επειδή το ‘τέρας’ της παγίδευσης δεν έχει βγεί νοκ-άουτ ακόμα.

Η ανάλυση των δεδομένων από το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης του Πτηνολογικού για το φθινόπωρο 2017 έδειξε μια δραματική μείωση 79% στα επίπεδα παράνομης παγίδευσης με δίκτυα, σε σύγκριση με το 2002 όταν αρχίσαμε το πρόγραμμα. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τις περιοχές Λάρνακας-Αμμοχώστου και Αγίου Θεοδώρου-Μαρωνίου, οι οποίες είναι και οι κύριες περιοχές όπου γίνεται η παγίδευση πουλιών. Αν και πρόκειται για μια σημαντική και θετική μείωση, παρόλα αυτά οι αρμόδιες αρχές κατάσχεσαν 230 δίχτυα και σχεδόν 1600 ξόβεργα το φθινόπωρο 2017 (δείτε την πλήρη αναφορά για περισσότερες λεπτομέρειες).

Αναγνωρίζουμε τη δέσμευση των αρμόδιων αρχών, οι οποίες φαίνεται να έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη μείωση της παράνομης παγίδευσης. Πιστεύουμε ότι η σημαντική μείωση στην παγίδευση με δίκτυα μπορεί να αποδοθεί στις υψηλές ποινές που επιβλήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα διάφορα μέτρα που εφαρμόζει η αστυνομία και η διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, καθώς επίσης και στη συνέχιση της κρυφής παρακολούθησης που υποστηρίζεται από την Ομάδα Ερευνών της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο). Το περασμένο φθινόπωρο υπολογίζεται ότι σε ολόκληρη την Κύπρο θανατώθηκαν 460.000 πουλιά, σε σύγκριση με 2.300.000 πουλιά το φθινόπωρο του 2016. Όμως 460.000 πουλιά εξακολουθεί να είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και επομένως δεν θεωρούμε ότι έχει λυθεί το πρόβλημα της παράνομης παγίδευσης.Όσο ακόμη κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε αμπελοπούλια, η παγίδευση πουλιών θα συνεχίσει να αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο ενθαρρύνεται από τα εστιατόρια που συνεχίζουν να τα προσφέρουν στους πελάτες τους, παράνομα. Οι επιδρομές σε εστιατόρια από τις αρμόδιες αρχές το 2017 αυξήθηκαν (7 ιδιοκτήτες εστιατορίων διώχθηκαν για κατοχή αμπελοπουλιών), αλλά πρέπει να υπάρξει μια συγκεντρωμένη προσπάθεια επιβολής του νόμου σε αυτά τα εστιατόρια, τα οποία αποτελούν το οικονομικό κίνητρο πίσω από την επιχείρηση της παράνομης παγίδευσης. Ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό με τη χρήση ξοβέργων και συγκεκριμένα με την έμμεση αποποινικοποίησή τους μέσω ενός τροποποιητικού νόμου ο οποίος προβλέπει ένα χαμηλότερο πρόστιμο της τάξης των 200 ευρώ.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι η αφαίρεση της ακακίας, ενός ξενικού εισβλητικού είδους που φυτεύεται από τους παγιδευτές με σκοπό την προσέλκυση πουλιών. Το πρόγραμμα αφαίρεσης ακακίας της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων έχει τεθεί σε αναμονή από τον Οκτώβριο του 2016, λόγω διαμαρτυριών από τους ντόπιους της περιοχής. Κατά το προηγούμενο έτος, είδαμε τη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην αφαίρεση των παράνομων αρδευτικών σωληνώσεων που χρησιμοποιούνται για το πότισμα της ακακίας. Αυτό το νέο μέτρο είναι μια θετική προσπάθεια, αλλά πιστεύουμε ότι για να διασφαλιστεί ένα μόνιμο τέλος στη βιομηχανικής-κλίμακας θανάτωση πουλιών στο Κάβο Πύλα είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί το πρόγραμμα αφαίρεσης ακακίας και να αποκατασταθεί ο φυσικός οικότοπος.

Μπορεί να έχουμε κερδίσει τη μάχη φέτος, αλλά δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο, και ελπίζουμε να δούμε συνεχείς και μόνιμες μειώσεις στα επίπεδα παγίδευσης στα επόμενα χρόνια. Και ενώ πιθανότατα χρειάζεται κάποια μαθηματική ιδιοφυία για να υπολογίσει πόσα πουλιά έχουν σωθεί από σίγουρο θάνατο αυτό το φθινόπωρο, επιτρέψτε μας να σας πούμε αυτό: χιλιάδες πουλιά.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: