Τι επιφυλάσσει αυτό το φθινόπωρο για τα μικροπούλια;

30 Αυγούστου 2018

Η φθινοπωρινή μετανάστευση έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται για μια συναρπαστική περίοδο! Όντως συναρπαστική αν σε ενδιαφέρουν τα πουλιά και βρίσκεσαι στην Κύπρο, αλλά όχι τόσο αν είσαι ένα μικροπούλι που πρέπει να περάσει από τη νοτιοανατολική γωνιά του νησιού για να πάει προς την Αφρική για τον χειμώνα. 

Γιατί το φθινόπωρο, όσο ιδανικό κι αν είναι για πτηνοπαρατήρηση, είναι επίσης και η περίοδος όπου η παγίδευση πουλιών βρίσκεται στο ζενίθ, με παγιδευτές να στήνουν δίχτυα και ξόβεργα για να πιάσουν μεταναστευτικά μικροπούλια. Όπως έχουμε κάνει για τα τελευταία 16 χρόνια, έτσι και φέτος θα βρισκόμαστε έξω στο πεδίο καταγράφοντας τα επίπεδα παγίδευσης στις κύριες περιοχές Λάρνακας και Αμμοχώστου όπου διενεργείται η παράνομη παγίδευση. Χάρη σε αυτά τα δεδομένα, είμαστε σε θέση να συντονιζόμαστε καλύτερα με τις αρμόδιες αρχές αλλά και να ασκούμε πίεση σε πολιτικό επίπεδο για πιο αποτελεσματική και στοχευμένη πάταξη.
 
Τα τελευταία χρόνια, μέρος του προγράμματος παρακολούθησής μας αποτελεί η κρυφή παρακολούθηση με σκοπό να ‘πιάσουμε’ παγιδευτές εν δράσει. Ως αποτέλεσμα αυτού, πάνω από 20 παγιδευτές έχουν διωχθεί ποινικά και σε κάποιους από αυτούς έχουν επιβληθεί πολύ υψηλά πρόστιμα. Το περασμένο φθινόπωρο καταγράψαμε μια σημαντική μείωση 80% στα επίπεδα παγίδευσης με δίχτυα εντός της περιοχής έρευνας σε σύγκριση με το 2002. Αυτή ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη, μετά από μια δεκαετία με υψηλά επίπεδα παγίδευσης τα οποία είχαν οδηγήσει την Κύπρο να είναι μια (εξακολουθεί να είναι ωστόσο) από τις χειρότερες περιοχές παράνομης θανάτωσης πουλιών στη Μεσόγειο. Η διατήρηση της θετικής αυτής εξέλιξης είναι ζωτικής σημασίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει χειροτέρευση και δεν θα οδηγηθούμε σε υψηλότερα επίπεδα παγίδευσης.
 
Η αποτελεσματική διωκτική δράση στο πεδίο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τον τερματισμό αυτής της παράνομης πρακτικής στην Κύπρο. Ο Πτηνολογικός καταγγέλλει στις διωκτικές αρχές οποιαδήποτε ενεργά σημεία παγίδευσης εντοπίσει, είτε αυτά αφορούν δίχτυα είτε  ξόβεργα. Αυτό είναι κάτι που και ο καθένας από μας θα μπορούσε να κάνει, όταν βρίσκεται έξω στη φύση και εντοπίσει δίχτυα ή ξόβεργα. Τέτοια περιστατικά μπορείτε να τα καταγγείλετε απευθείας στις αρμόδιες αρχές – μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενημερώσετε τον Πτηνολογικό, ο οποίος με τη σειρά του θα το καταγγείλει στις διωκτικές αρχές χωρίς να αναφερθεί το όνομα σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας εδώ ή μπορείτε να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή που έχουμε δημιουργήσει για Android όσο και iOS (κινητά και tablet).

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Ημερολόγιο 2019

Για το 2019 επιλέξαμε να αναδείξουμε τη Χερσόνησο Ακρωτηρίου και τη σημασία της για τα πουλιά.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: