Κατά λάθος «ψαριά της ημέρας»

02 Νοεμβρίου 2017

Κοινοποίηση
Γνωρίζατε ότι τα θαλάσσια πουλιά είναι μια από τις πιο απειλούμενες ομάδες πουλιών στον κόσμο; Οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν καταστροφή οικοτόπων και ρύπανση στις θάλασσες και τους ωκεανούς, βάζοντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα κάτω από τεράστια πίεση. 

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια πουλιά είναι η τυχαία σύλληψή τους στην αλιεία ως «παρεμπίπτοντα αλιεύματα». Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι πάνω από 200.000 θαλασσοπούλια παγιδεύονται θανάσιμα σε παραγάδια και δίχτυα κάθε χρόνο. Απειλούμενα είδη, όπως θαλασσόπαπιες και μύχοι, παγιδεύονται σε δίχτυα και παραγάδια, οδεύοντας προς την εξαφάνιση.

Η Ομάδα Δράσης για τα Θαλασσοπούλια του BirdLife Europe συνεργάζεται με τους ψαράδες για την αντιμετώπιση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και για την ανάπτυξη μέτρων για την πρόληψη θανάτων θαλάσσιων πουλιών. Υπάρχουν ήδη απλές και φθηνές λύσεις, όπως η χρήση ταινιών απώθησης που κρατούν τα πουλιά μακριά από πετονιές και αγκίστρια, το στήσιμο των παραγαδιών τη νύχτα όταν λιγότερα πουλιά αναζητούν τροφή και η χρήση παράμαλων με βαρίδια που βυθίζουν το δόλωμα γρήγορα απομακρύνοντας το από τα πουλιά. Άλλα μέτρα βρίσκονται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και βρίσκονται υπό δοκιμή. Η παρεμπίπτουσα αλιεία θαλάσσιων πουλιών μπορεί να είναι μεν περίπλοκο πρόβλημα, αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα από όλο τον κόσμο που δείχνουν ότι δεν είναι ανυπέρβλητο.
 
Τους επόμενους μήνες, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα συμμετάσχει στη δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης έναντι της τυχαίας αλίευσης για την Κύπρο. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων στην Κύπρο, ειδικά για τα θαλασσοπούλια, αν και η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικό εξοπλισμό αποτελεί σημαντική απειλή για απειλούμενα είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες και η Μεσογειακή Φώκια. Με τον συντονισμό των εμπειρογνωμόνων του BirdLife Europe και μαζί με άλλες ΜΚΟ στην Κύπρο, θα αναπτύξουμε πρωτόκολλα για την καταγραφή των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων για να κατανοήσουμε ποια είδη επηρεάζονται, με ποια εργαλεία και πού προκύπτουν προβλήματα, και θα αναπτύξουμε και θα δοκιμάσουμε ένα σύνολο λύσεων.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: