Το CABS και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος καταδικάζουν πρόσφατα περιστατικά παράνομης θανάτωσης πουλιών

27 Σεπτεμβρίου 2019

Το Committee Against Bird Slaughter (CABS) και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος εκφράζουν οργή για ένα αριθμό περιστατικών παράνομης θανάτωσης πουλιών που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, τη στιγμή κιόλας που η μετανάστευση των πουλιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Κατά τη διάρκεια των περιπολιών που πραγματοποιούσαν οι δύο ΜΚΟ στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου κατά της παράνομης παγίδευσης, προσωπικό και εθελοντές των δύο οργανώσεων βρήκαν πυροβολημένους Μελισσοφάγους. Δύο σπάνια πουλιά, Ορτυκομάνες, έπεσαν επίσης θύματα της καταδικαστέας αυτής συμπεριφοράς. Μία νεκρή από πυροβολισμό την 1η Σεπτεμβρίου και η άλλη με σπασμένα πόδια από πυροβολισμό να παλεύει στο έδαφος στις 4 Σεπτεμβρίου, και οι δύο στις Κόκκινες στην επαρχία Αμμοχώστου.

Στην επαρχία Λάρνακας, η κατάσταση ήταν ίδια και χειρότερη. Στην Ορόκλινη, εθελοντές αντίκρυσαν ακόμη μία σφαγή πουλιών: στο έδαφος γύρω από τον δράστη βρίσκονταν νεκροί δώδεκα Στρούθοι και ένα Ασπροχελίδονο. Στον Μαζωτό, ένας Κίτσης βρέθηκε τραυματισμένος και χρειάστηκε κτηνίατρο. Η ακτινογραφία έδειξε μια σπασμένη δεξιά φτερούγα και σκάγι. Στην Αραδίππου, ένας αριθμός κυνηγών πυροβολούσαν παράνομα μικροπούλια, χρησιμοποιώντας ηχομιμητική συσκευή η οποία αναπαρήγαγε το κελάηδημα του αμπελοπουλλιού. Στην ίδια περιοχή, σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγιού μάλιστα, η ομάδα πεδίου του Πτηνολογικού βρήκε πυροβολημένους Μελισσοφάγους, προστατευόμενο και μη θηρεύσιμο είδος, όπως και όλα τα άλλα που αναφέρονται εδώ. Ταυτόχρονα, μια ομάδα του CABS εντόπισε έναν λαθροθήρα στον Άγιο Θεόδωρο, σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγιού, να χρησιμοποιεί ηχομιμητική συσκευή καθώς και σιγαστήρα στο όπλο του για να πυροβολεί μικροπούλια. Επιπλέον, πολλοί προβληματισμένοι πολίτες έρχονται σε επαφή με τις δύο ΜΚΟ τις τελευταίες ημέρες για να αναφέρουν περιστατικά παράνομου πυροβολισμού προστατευόμενων πουλιών ή για να αναφέρουν την παράνομη χρήση ηχομιμητικών συσκευών οι οποίες βρίσκονταν σε λειτουργία κοντά στα σπίτια τους.

Στον Μαζωτό, ένας Κίτσης βρέθηκε τραυματισμένος και χρειάστηκε κτηνίατρο. Η ακτινογραφία έδειξε μια σπασμένη δεξιά φτερούγα και σκάγι © CABS

«Φαίνεται ότι τουλάχιστον κάποιοι κυνηγοί πυροβολούν αδιάκριτα. Κάθε φορά που είμασταν μάρτυρες μιας παράνομης δράσης κατά των πουλιών καλέσαμε τους θηροφύλακες, αλλά μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις μπόρεσαν να ανταποκριθούν, και τις πλείστες φορές οι περισσότεροι από τους παραβάτες παρέμειναν ατιμώρητοι», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του CABS, Alexander Heyd.

«Υπάρχει σαφώς θέμα επιβολής του νόμου όσον αφορά την παράνομη θανάτωση πουλιών και την προστασία της βιοποικιλότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η δραματική μείωση που σημειώθηκε στις Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την παράνομη θανάτωση πουλιών αποτελεί μια πραγματική ιστορία επιτυχίας. Οι Κυπριακές Αρχές θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια παρόμοια προσέγγιση και τακτική επιβολής του νόμου, με απτά αποτελέσματα επί τόπου», δήλωσε ο Συντονιστής Εκστρατειών του Πτηνολογικού, Τάσος Σιαλής.

Οι δύο ΜΚΟ καλούν την Αστυνομία Κύπρου και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των παρανομιών, επιβάλλοντας μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε παραβιάσεις των κανονισμών κυνηγίου. Τα υψηλά πρόστιμα χωρίς επαρκή και κατάλληλη αστυνόμευση στο πεδίο δεν έχουν αποτελέσματα. Είναι καιρός η Κύπρος να προστατεύσει τη φυσική της κληρονομιά με μηδενική ανοχή.

Η φύση σε χρειάζεται

Με κάθε νέο μέλος, η φωνή μας γίνεται πιο δυνατή και οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξη των πολυτιμότερων περιοχών της Κύπρου πιο αποτελεσματικές. Μπορείς κι εσύ να συνδράμεις στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την κυπριακή φύση με τη συνδρομή σου. 


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: