Τα πάρτι στην παραλία και αυτοί που την “πληρώνουν”

12 Ιουνίου 2019

Ο Πτηνολογικός εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη συναυλία που προγραμματίζεται χωρίς καμία περιβαλλοντική άδεια για τις 23 Ιουνίου στο Lady’s Mile και η οποία θα έχει επιπτώσεις σε ευάλωτα είδη πουλιών για τα οποία η περιοχή προστατεύεται.

Το καλοκαίρι, παραλίες όπως το Lady’s Mile αποτελούν δημοφιλή προορισμό για μπάνιο, φαγητό ή ακόμη και διεξαγωγή εκδηλώσεων. Όμως, αυτό που μπορεί να φαίνεται σε πολλούς σαν καθημερινή ή αθώα χρήση της παραλίας μπορεί να βλάψει την άγρια ζωή της περιοχής.

Στις 23 Ιουνίου προγραμματίζεται (χωρίς περιβαλλοντική άδεια) συναυλία τύπου beach party στο Captain’s Cabin στο Lady's Mile με καλλιτέχνες από τον ελληνικό χώρο. Το Lady’s Mile βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής της Χερσονήσου Ακρωτηρίου, μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τη βιοποικιλότητα στην Κύπρο. Βάσει νομοθεσίας, εκδηλώσεις που εμπίπτουν εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών, μπορούν να διεξαχθούν μόνο μετά την εξασφάλιση σχετικής άδειας, η οποία εκδίδεται αφού πρώτα διασφαλιστεί μέσω ειδικής μελέτης ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην πολύτιμη και συχνά ευάλωτη άγρια ζωή της περιοχής. Παρά την επικοινωνία που είχε ο Πτηνολογικός με τους διοργανωτές εκφράζοντας τις ανησυχίες του, οι τελευταίοι προχωρούν με τη διοργάνωση της συναυλίας, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια.

Η συναυλία στο Lady’s Mile, για την οποία τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί, θα έχει επιπτώσεις στο Νανοπλουμίδι, ένα χαρακτηριστικό και ευάλωτο είδος πουλιού το οποίο αυτή την εποχή φωλιάζει στην περιοχή. Το Lady’s Mile αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής των Νανοπλουμιδιών. Οι φωλιές τους βρίσκονται στο έδαφος κοντά στο νερό και είναι εντελώς εκτεθειμένες και σχεδόν αόρατες στο γυμνό μάτι. Αυτά τα μικρά και ευαίσθητα πουλιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διαταραχές και ήδη υποφέρουν αρκετά, αφού η φυσική αυτή περιοχή είναι ήδη υποβαθμισμένη.

Η περιοχή του Lady’s Mile δέχεται ήδη πολλές πιέσεις: υψηλή επισκεψιμότητα που οδηγεί σε αυξημένη ροή οχημάτων και ενόχληση, είσοδος οχημάτων στην αλυκή, παράνομη επέκταση χώρων στάθμευσης, παράνομη στάθμευση φορτηγών (trailers). Η διεξαγωγή μιας τέτοιας συναυλίας αποτελεί επιπρόσθετη πίεση σε αυτό τον πολύτιμο αλλά «ταλαιπωρημένο» βιότοπο. Ο Πτηνολογικός ζητά από τους διοργανωτές να σεβαστούν την άγρια ζωή της περιοχής και να μεταφέρουν την εκδήλωση σε εναλλακτικό χώρο, σε μη-περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Η άγρια ζωή έχει κι αυτή δικαίωμα για μια θέση στην παραλία, όχι όμως για λόγους αναψυχής, αλλά για επιβίωση.

Η φύση σε
χρειάζεται

Δώσε δύναμη στη φωνή μας. Γίνε μέλος μας και υποστήριξε το έργο μας για την προστασία των άγριων πουλιών και της φύσης της Κύπρου.


Υιοθέτησε ένα Γύπα

Υιοθέτησε συμβολικά ένα πουλί και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία των πουλιών της Κύπρου και των βιοτόπων τους.

Λάβετε τα νέα μας μέσω e-mail
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο


Τ.Θ. 12026
2340, Λευκωσία, Κύπρος
(+357) 22 455 072

 
Ακολουθήστε μας: